RFSU kräver bättre sexualundervisning

Sexualundervisningen i skolorna är dålig, anser RFSU. Nästan inga lärare som undervisar i sexualkunskap i skolan har utbildning för det. Enligt generalsekreterare Åsa Regnér är lärarutbildningen en nyckelfråga, nu när sexuellt överförbara sjukdomar som hiv och klamydia ökar, inte minst bland ungdomar.

– Sexualundervisningen är väldigt viktig och vi vet att där finns stora brister. Det här är något som man har talat om i många år och ändå så blir det inte ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen, säger Åsa Regnér.

Sex procent är utbildade
Sexualundervisningen har varit obligatorisk de senaste femtio åren, men det är endast sex procent av lärarna som faktiskt är utbildade i att undervisa i sex och samlevnad säger Åsa Regnér på RFSU. Hon anser att det är ett stort problem att det inte krävs att lärarna har kompetens på området.

Lovisa Losell går en lärarutbildning vid Högskolan i Kristianstad.

– Tyvärr tycker jag att den är bristfällig och det är tråkigt att inte alla lärare får möjligheten att läsa det utan att man oftast får välja det själv, säger Lovisa Losell.

Lovisa Losell är inne på sitt femte och sista år på lärarutbildningen för åldrarna 12-18 år. Ämnet hon läser är, förutom engelska, biologi som är det ämne där sexualundervisningen främst ska förekomma.

”Man vet redan”
Sara och Sandra som precis ska börja gymnasiet är inte heller så nöjda med den undervisning som dom fick på sin högstadieskola.

– Jag tycker inte att den är så bra. Det som de informerar om vet man redan.

Vad tror du att det beror på?

– Jag vet inte. Lärarna verkar inte tycka att det är intressant. De verkar inte trivas så mycket med att prata om det.

Hur skulle ni vilja att en bra lärare var?

– De ska vara mer rakt på sak och inte låta så osäkra och obekväma. Det är inget fult, om man säger så. Mer avslappnat och inte så spända över att prata om det.

Skiftande mellan skolorna
Ett problem med sexualundervisningen i skolan är att det är väldigt skiftande mellan olika skolor. Det kan innebära att det i ett par fall fungerar väldigt bra då till exempel lärare och skolledning är engagerade i frågan.

I andra fall existerar sexualundervisningen knappt överhuvudtaget, anser både RFSU och även andra organisationer och myndigheter som jobbar med förebyggande arbete mot hiv och könssjukdomar.

”Lärarutbildningen måste ses över”
Åsa Regnér på RFSU anser att det är dags att lärarutbildningen nu ses över och att sexualundervisnings-kompetensen blir bättre.

– Skolorna når alla unga och därför är det viktigt att det här blir av hög kvalitet och att lärarna också fortbildas. Utbildningen måste också anpassas efter den generation som man står inför, säger Åsa Regnér.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se
Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista