Fastighetsfonder förloraren bland fonder

Fastighetsfonder har gått rejält dåligt i år. Det senaste kvartalet har fonderna fallit med mer än 10 procent, samtidigt som globala aktiefonder ökat med cirka fem procent.

Enligt Mats Wester, fondansvarig på Länsförsäkringar, finns det flera förklaringar.

– Den enskilt viktigaste orsaken är ränteuppgången och den har drivits av olika faktorer men en viktig faktor är att man börjar oroa sig för att inflationen är på väg in i ekonomin igen och naturligtvis en oro för det som nu händer i USA med kollaps eller i alla fall stora svårigheter för stora bostadslåneinstitut, vilket då kan skapa oro för att räntan ska drivas upp ytterligare, säger han.

Hur tror du att det kommer se ut framöver?

– Jag tror att eftersom fastighetsfonden har gått fantastiskt bra under en lång period före det här året så tror jag att fastighetsaktier kommer att ha det ganska kämpigt.

– Vi kommer ju fortsätta att ha stigande räntor och mycket utav de förbättringar som har skett för fastighetssektorn har vi väl ändå bakom oss nu så att rimligen kommer fastighetsaktier att gå lite sämre än snittet för börsen, det är min bedömning i alla fall, säger Mats Wester.

Kraftig uppgång
Fastighetsaktier har de senaste åren haft en kraftig uppgång, men nu kan alltså det roliga vara över för den här gången. För de senaste sex månaderna har fastighetsfonder som placerar på olika delar av världsmarknaden sammantaget minskat med mer än 10 procent, samtidigt som globalfonder stigit med fem procent.

Det visar en sammanställning av nätmäklaren Avanza, som sträcker sig fram till förra fredagen. Och av de fastighetsfonder som säljs i Sverige har Länsförsäkringars fastighetsfond tagit rejält med styrk under våren och sommaren.

– Det beror på att den här fonden har en väldigt stor del i nästan allt i Sverige och sen har lite grann i övriga Norden och i Sverige har ränteuppgången varit lite större och kommit lite mer överraskande än i andra delar av världen och det har påverkat kurserna extra mycket, säger Mats Wester på Länsförsäkringar.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista