Hårdare kontroller av utomhusdrickande

Allt fler polisdistrikt tillämpar nolltolerans för den som dricker alkohol utomhus där det råder alkoholförbud. Det som började som Kronobergsmodellen har nu spridit sig över stora delar av landet.

Ungdomar som ertappas med alkohol utomhus får se att spriten töms ut på plats, till det kommer 500 kronor i böter, detsamma gäller vuxna som dricker utomhus och bryter mot de lokala ordningsföreskrifterna.

Scott Goodwin som arbetar med Växjöpolisens ungdomsgrupp i Kronoberg berättar att arbetet gett resultat.

– Vi har hittat ett sätt att jobba som funkar jättebra, säger han.

Spriten hälls ut
När det gäller ungdomar under 18 år så hälls all alkohol ut oavsett var den dricks eftersom polisen då vet att någon har langat spriten eller att den köpts på ett olagligt sätt.

Dessutom kontaktas föräldrarna omgående och får komma till polisstationen för att hämta sina barn. Föräldrar som inte går att nå anmäls till socialtjänsten.

– De här ungdomarna är i en riskzon och om de är ute och dricker mitt i natten och på kvällen och deras föräldrar vägrar att hämta dem, då tycker vi det är nåt fel, så vi anmäler föräldrar istället.

Lokala skillnader
När det gäller vuxna så tillämpas kommunens lokala ordningsföreskrifter. Den som dricker alkohol inom det område där det är förbjudet, oftast stadskärnan, får sin alkohol uthälld och riskerar 500 kronor i böter.

Hur dom lokala ordningsföreskrifterna ser ut varierar mycket från kommun till kommun, i Sundsvall blir den som bryter mot de föreskrifterna av med all alkohol som han eller hon bär med sig, inte bara den alkohol som dricks på platsen.

Robert Swedberg, polisinspektör på närpolisen i Sundsvall, tycker det är bra att även vuxna tvingas tänka sig för var de dricker.

– Om du eller jag är på väg till krogen från vår förfest och går och tar de sista två ölen så är ju inte det tillåtet utan då riskerar man att åka på en så kallad ordningsbot, det vill säga böter på platsen, 500 kronor. Och så blir man av med det man dricker och även det man går och bär med sig.

Minskar brottsligheten
Många vuxna blir förvånade när de får veta att det brutit mot de lokala ordningsföreskrifterna men Scott Goodwin menar ändå att de flesta vuxna förstår vad som är tillåtet och inte och att syftet är att få ungdomar att dricka mindre alkohol och därmed minska brottsligheten.

– Om vi kan hitta ungdomar klockan fem eller sex på eftermiddagen och hälla ut alkoholen, då slipper vi stå på Storgatan klockan elva och ta upp en anmälan om skadegörelse eller misshandel, säger Scott Goodwin.

Ingrid Engstedt-Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista