Klottret kostar mest i Göteborg

Invånarna i Göteborg betalar mest för klottersanering av landets tre största städer. Förra året kostade saneringen 14,1 miljoner kronor, drygt 29 kronor per person.

Det kan jämföras med stockholmarna som betalade över 18 kronor var, medan en Malmöbo fick punga ut med nio kronor.

– Jag tror att vi arbetar mer med att sanera klotter. I den kostanden ligger också förebyggande kostnader, vi lägger ungefär 1,5-2 miljoner på ett projekt som heter Ung kultur 116, för att förebygga och få in ungdomarna på andra banor, säger Ingvar Brattefjäll, ledare för projektet Trygg vacker stad i Göteborg.
Saneringskostnaderna har legat ungefär på samma nivå i Göteborg och Malmö under hela 2000-talet. I Malmö kostar saneringen av staden mellan 2,2 och 2,8 miljoner varje år.

Ökning i Stockholm
I Stockholm har kostnaderna ökat markant. Förra året gick saneringen på 14, 5 miljoner. Det beror till viss del på att det faktiska klottret har ökat, men framför allt på att ambitionen att stävja det har höjts.

Stockholms stad har infört en garanti som innebär att allt klotter ska tas bort inom 24 timmar efter att det anmälts. Under våren har trafikkontoret dessutom anställt väktare som patrullerar utsatta områden.

– Är det så att de väktare som vi anställt upptäcker klottrare så griper de ungdomarna, som sedan ställs inför rätta. Klotter är ett allvarligt brott som kan ge fängelse. Vi hoppas också att sända en signal till framförallt de yngre klottrarna att det inte är helt riskfritt, säger Mats Frej som är informationschef på trafikkontoret.

Parkerna värst
Arne Larsen driver en klottersaneringsfirma i Stockholm. Han ser att klottret har ökat i vissa parker, där han i dag måste sanera oftare än tidigare.

– En ökning har skett i den mån att en del parker måste saneras två gånger i veckan mot tidigare en gång i veckan.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista