SBAB fick ner nivån på bolåneräntorna

Oppositionens farhågor om högre bolåneräntor till följd av regeringens planerade försäljning av det statliga bolåneinstitutet SBAB kan på kort sikt komma att besannas.

Det menar Hans Kjellberg, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan.

Men eftersom bolånekunderna vant sig vid en lägre räntenivå på bolånen så kommer nya bolåneinstitut ge sig in på marknaden och överta SBAB:s roll som prispressare, hävdar han.

– Om SBAB försvinner och den här prispressaren försvinner från marknaden då har man en utomordentlig affärsmöjlighet för någon att etablera sig på en marknad där konsumenterna redan idag efterfrågar den typen av produkt eller tjänst så då skulle jag förvänta mig ett inträde av en annan aktör, till exempel en internationell aktör.

Storbankerna anpassat sig
Hans Kjellberg, som forskar om hur marknader fungerar, konstaterar att SBAB fått ner nivån på bolåneräntorna. De fyra storbankerna Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken har varit tvungna att anpassa sina räntor till SBAB:s lägre nivå.

Nedpressningen av storbankernas räntor har lett till en besparing för landets bolånekunder på mellan två och tre miljarder kronor per år, enligt en bedömning från näringsdepartementet redovisad strax före valet i fjol.

Men nu står spekulanterna på rad för att få köpa SBAB av svenska staten. Ett exempel är den norska storbanken DnB NOR, vars vd i en intervju med Dagens Industri sagt att hans bank är intresserad.

Prispress består
Det statliga bolåneinstitutets jobb som prispressare av bolån kommer alltså vara bestående, om man ser över en lite längre tidsperiod, enligt Hans Kjellberg.

Men den närmaste tiden efter SBAB-utförsäljningen, innan någon ny aktör axlat manteln som prispressare, kan storbankerna försöka att återigen få upp sina marginaler på boräntor och det kommer att slå hårdast mot de svagaste kunderna.

– De som drabbas är de som betalar det som står på prislappen, det vill säga de som inte är hårda i sina förhandlingar med banken. Och det kanske många gånger är de som har det tuffast ekonomiskt, säger Hans Kjellberg, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista