Brittisk polis vill ta DNA från fortkörare

I Storbritannien vill polisen få tillstånd att ta fler DNA prov än i dag. Polisen vill inte bara ta DNA-prover på grova brottslingar utan också från dem som bryter mot till exempel trafik- och ordningsregler.

Också de som tas på bar gärning med att skräpa ner, köra för fort eller inte plocka upp efter sin hund ska kunna tvingas att lämna sitt DNA-prov, det tycker den brittiska polisen.

Världens största
Den DNA-bank som finns i dag i Storbritannien är den mest omfattande i världen, förutom dömda brottslingars DNA finns där också DNA från dem som misstänkts för grövre brott men sen friats.

Idag räknar man med att det finns DNA prover från drygt fem procent av Storbritanniens befolkning i polisens databas, men det skulle öka rejält om polisen tilläts ta fler prover.

Folkomröstning
Förslaget har tagits fram av polisen och får stöd av både åklagarmyndigheten och inrikesdepartementet, och tanken är att det ska tas ett beslut nästa år, kanske efter en folkomröstning.
Men professor Stephen Bain som är en av dem som övervakar arbetet med DNA i Storbritannien tycker att DNA-testandet är på väg att gå för långt, och han är rädd att folk inte vet vad de röstar om, om det blir en folkomröstning.

3 500 träffar per månad
Inrikesdepartementet anser att DNA-databasen har revolutionerat sättet för polisen att arbeta, och vill att databasen ska utökas. För enligt departementet innebär databasen i snitt 3 500 träffar varje månad och de två senaste åren har över 3 000 våldsbrott och 9 000 inbrott kunnat lösas med hjälp av DNA-banken.

Men det räcker inte för kritiker, Gareth Crossman i organisationen Liberty, säger till BBC att med EU:s polissamarbete skulle en britt som åkt fast för att ha skräpat ner kunna dyka upp i utländska polisers datorer, tillsammans med våldtäktsmän och mördare.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista