FN snart redo att utöka engagemang i Irak

Idag, fredag träffas experter i FN:s säkerhetsråd för att gå igenom ett förslag om att FN ska utöka sitt engagemang i Irak. Redan i början av nästa vecka kan FN vara redo att fatta beslut i frågan.

Det står nu klart sedan Storbritannien och USA presenterat ett gemensamt förslag på ny resolution som mött mycket positiva reaktioner.

– Det är överlag ett bra förslag även om man kanske måste jobba lite med det, sa Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin på torsdagen, och han ser inga problem med det.

Just att Ryssland godkänner förslaget ses som en garanti för att det kommer att gå igenom i säkerhetsrådet.

Stöd till flyktingar
Förslaget innebär att FN utökar sina insatser i Irak, bland annat ska man engagera sig i gränsfrågor, och hjälpa Irak att stötta de miljoner människor som är på flykt från våldet i landet.

FN ska också bland annat samordna återuppbyggande och bistånd, hjälpa till att se över grundlagen och sätta igång med en folkräkning.

Hur stor FN-styrka som kommer att behövas är inte klart. Men det handlar om betydligt fler än de 300 FN-anställda som finns i Irak idag och vars uppgift är att hjälpa till att organisera val och övervaka mänskliga rättigheter.

Förslaget har tagits fram av Storbritannien och USA, som båda länge har tryckt på för att få FN att ta över en del av ansvaret för återuppbyggnaden av Irak, så att de kan ta hem sina trupper.

Säkerhet vid gränserna
I förslaget ingår också att FN ska hjälpa till så att Irak och grannländerna kommer överens om hur man ska hantera säkerheten vid gränserna och de flyktingar som tar sig mellan länderna.

– Vi tror att FN kan hjälpa till att minska våldet genom att få irakierna att enas om ett fördrag där det idag rådet oenighet, sa USA:s FN-ambassadör, tidigare sändebudet i Irak, Zalmay Khalilzad på torsdagskvällen.

De andra medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd fick förslaget under onsdagen och idag, fredag ska experter gå igenom texten ytterligare en gång.

FN:s nuvarande mandat i Irak går ut om en vecka, så innan dess måste någon form av beslut fattas.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har tidigare i sommar visat sig positiv till att utöka FN:s engagemang i Irak, men har också sagt att den osäkra situationen i Irak begränsar FN:s möjlighet att agera där.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista