Gisslandraman överskuggar presidentmöte

Afghanistans president Hamid Karzai ska i helgen träffa USA:s president George Bush. Gisslandramat med de 21 sydkoreanerna som hålls av tallibangerillan, väntas överskugga samtalen.

De båda presidenterna måste dela en gemensam oro: att ge efter för kidnappare riskerar en upprepning.

Afghanistans president Hamid Karzai, har det i färskt minne. I maj släppte han tillfångatagna talibaner för att få en italiensk journalist fri, nu sitter han med två olika gisslandraman, en tysk hålls också fången. 

Karzai är hårt pressad, inte minst från Sydkorea, men säger att han denna gång kommer han inte att ge efter för talibanernas krav.

Tre veckor
Båda kidnappningarna är inne på sin tredje vecka. Två sydkoreaner har dödats, och tidsfristerna tickar på för de övriga 21. En av tyskarna har också hittats död. 

USA och Sydkorea kom på torsdagen överens om att inte använda våld för att försöka frita gisslan. Nu uppges att en grupp sydkoreanska diplomater ska träffa talibanledare öga mot öga i provinsen Ghazni där gisslan togs, för att försöka lösa situationen. 

Men de båda presidenternas samtal i helgen lär även handla om det ökande antalet civila afghaner som dödats i kriget. Hamid Karzai kritiserade till och med sina allierade för att vara oförsiktiga med civila afghaners liv för en tid sedan.

Stor ilska bland afghaner
Visserligen uppges talibanerna orsaka fler civila dödsoffer, men ilskan bland vanliga afghaner uppges vara så mycket större när det är Nato och de USA-ledda trupperna som står för dödandet. 

Talibanerna förklarade för någon månad sedan att de slagit in på en mer al-Qaidaliknande krigsföring i Afghanistan, med självmordsbomber och kidnappningar som taktik.  

Sexårsdagen för 11 septemberattacken och USA:s efterföljade invasion, som störtade talibanregimen i Afghanistan närmar sig, men kriget där har inte varit så blodigt sen det inleddes.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista