Legala nedladdningar vägen vidare för musikindustrin

Uppdaterad 16:45
I popens hemland Storbritannien är skivindustrin i kris. Under flera år har skivförsäljningen rasat och nu visar det sig att den illegala nedladdningen bara ökar . Skivindustrin erkänner att de inte kan stoppa piratnedladdningarna, utan måste hitta nya distributionsvägar och tänka nytt.

Nästan hälften av alla unga britter som tillfrågades i en stor undersökning har laddat ned musik illegalt från nätet. Det är för dyrt att köpa skivor i skivaffären och för krångligt att ladda ner från sajter där man kan köpa musik lagligt.

Utanför en av de stora skivaffärerna står två killar som söker jobb i London, de köper inte skivor här i staden, det är nämligen för dyrt.

Inte rädda att åka fast
De köper inte skivor på de stora skivaffärerna, möjligtvis begagnade skivor på Portobello road. Däremot gör de som många andra: laddar ner olagligt från nätet.

Rädslan för att åka fast när man laddar ner musik har minskat i Storbritannien, vid en undersökning förra året sa fyra av tio att de var rädda för att åka fast, nu säger tre av tio samma sak.

Tjugo miljarder nedladdningar
Och att det är ett jätteproblem för skivindustrin bekräftas av Adrian Strain på IFPI, musikbranschens samarbetsorganisation.

– Tjugo miljarder illegala nedladdningar runt om i världen om året, jämfört med två miljarder tillåtna nedladdningar, det är siffror som talar för sig själv, säger Adrian Strain.

Sprida musik på nya sätt
Adrian Strain tror inte att cd-försäljningen kommer att öka, istället måste branchen satsa på att få ut musik på andra sätt, till exempel via radio, tillåtna nedladdningar och kanske reklamsponsrade gratisnedladdningar.

Att de stora skivbolagen har rejäla bekymmer är ingen överdrift. Sedan år 2000 har inkomsterna från försäljning av cd-skivor stadigt minskat.
Men chefen för Warner säger att det inte är kris för musikindustrin, det är skivindustrin som är i kris. För sju år sedan kom två tredjedelar av skivbolagens inkomst från cd-försäljning, idag kommer en tredjedel från försäljning av skivor, resten av pengarna dras in på turnéer och försäljning av till exempel t-shirts o liknande.

Adrian Strain säger målet nu är att få den lagliga nedladdningen att ta över minskningen av cd-försäljning.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista