Sprängning vid bankrån i Sävsjö

Uppdaterad 17:00

De rånare som under fredagens morgon slog till mot Swedbank i småländska Sävsjö är fortfarande på fri fot och flyktbilen har inte heller påträffats.

Det var tre eller fyra maskerade rånare som strax efter klockan nio på fredagsmorgonen tog sig in på den stängda banken genom att krossa ett skyltfönster. Rånarna har även utlöst en sprängladdning inne på banken, men polisen kan ännu inte berätta exakt vad som sprängdes. Rånarna har fått med sig en okänd summa pengar.

Mordförsök
I samband med rånet avlossades även flera skott mot förbipasserande, och polisen rubricerar det som mordförsök. Ingen person skadades.

– När jag kom ut runt hörnet här så stannade en Volvo och ut kliver tre beväpnade killar med luva och dräkter så man såg i stort sett bara näsa och mun på dem. Då slog de sönder rutan direkt med en stor klubba.

– Vi såg en person vid bilen som bevakade och hindrade trafiken. De sköt i luften flera gånger. Jag tror att ett tiotal skott sköt de mot folket i luften, säger Ulf Isaksson som arbetar mitt emot banken.

Det stora skyltfönstret är krossat och det luktar krutrök på platsen. Det var strax efter klockan nio under fredagsmorgonen som tre eller möjligen fyra personer slog sig in på den ännu inte öppna banken och hotade personalen med vapen.

Ingen skadad
Någon form av sprängning har skett där inne enligt Swedbanks säkerhetschef Per Anders Lindström, men inga person har skadats rent fysiskt. Rånarna tycks inte haft någon brådska.

Enligt vittnen stannade de på platsen upp mot 20 minuter innan dom försvann i en grå stulen Volvo. Ett 40-tal poliser från flera län deltar nu i spaningarna, säger Mikael Ehne på polisen i Jönköping.

– Vad som händer just nu är att vi hämtar in vittnesuppgifter. Vi har upprättat både vägspärrar och observationsplatser runt Sävsjö. Vi har fått in en del vittnesuppgifter som håller på och bearbetas, men tyvärr är det sådana uppgifter som vi inte kan gå ut med i media, säger Mikael Ehne.

”Han joggade fram”
Majlis Lang jobbar på Posten, som ligger i samma hus som banken, och blev vittne till rånet.

– Jag såg en man med rånarluva på sig och svarta kläder och han hade ett gevär med träkolv. Han joggade fram här utanför och vi hörde två skott. Sedan kände vi här att det luktade i lokalen så det har tydligen varit en explosion, berättar hon för SR Jönköping.

Kjell Ahlkvist, Marcus Karlehed, SR Jönköping
kjell.ahlkvist@sr.se, marcus.karlehed@sr.se

Daniel Rundqvist, SR Ekot
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista