Libyen köper franskt missilsystem

Libyen ska få köpa franska missiler och radiosystem för nästan tre miljarder kronor. Det blir första gången Libyen gör vapenaffärer med väst sedan embargot hävdes år 2004.

Det gäller robotmissiler som tar sig igenom pansar och kommunikationssystem från den europeiska vapentillverkaren EADS. Libyen har undertecknat en begäran om köpet, det bekräftar den franske försvarsministern, och kontrakten ska vara klara och vänta på sin formella underskrift.

Förhandlingsspelet
Att det är Frankrike som nu är inblandad i en vapenaffär med Libyen har genast väckt den besvärande frågan om detta varit ett av villkoren för att släppa de dödsdömda bulgariska sjuksköterskorna, något som president Nicholas Sarkozy bestämt förnekar.

Frankrike och bland annat den franska presidenthustrun spelade en viktig roll i förhandlingarna för att få Libyen släppa de bulgariska sjuksköterskor och den palestinske läkare som dömts, först till döden och sedan till livstids fängelse för att ha smittat ner libyska barn med HIV.

Fallet väckte stor uppmärksamhet internationellt och rättsprocessen kritiserades hårt, bland annat från vetenskapligt håll och från människorättsorganisationer.

Kärnkraftsamarbete
När de till slut släpptes för en månad sedan var det i anslutning till en rad affärer mellan Frankrike och Libyen, de ska knyta nära samarbeten inom hälsovård och säkerhet, och dessutom börja ett kärnkraftsamarbete.

Men att även robotmissilerna skulle ha varit en del i förhandlingsspelet tillbakavisas av den franska regeringen, även om man medger att de goda relationerna mellan Frankrike och Libyen kan ha hjälpt vapentillverkaren EADS på traven.

Närmat sig omvärlden
Från att ha varit i princip isolerat från omvärlden har Libyen, och dess ledare Moammar Gadaffi, steg för steg närmat sig ett mer normalt förhållande.

Libyen har betalat skadestånd till de familjer som drabbades av Lockerbieattentatet, som Libyen anses bära ansvaret för, USA har återupptagit de diplomatiska förbindelserna, och man har övergivit sina planer på att skaffa kärnvapen.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista