Växande reklammarknad lockar Google

Internetjätten och sökmotorföretaget Google letar nya sätt att växa på. Nu vill bolaget ge sig in i mobilbranschen på allvar. Redan idag finns flera av Googles tjänster och program i många mobiltelefoner men Google vill gå längre.

Enligt tidningen Wall Street Journal håller bolaget just nu på att uppvakta mobiloperatörerna här i USA för att de ska börja sälja Googles egna mobiltelefoner.

Nästa år
Enligt tidningen har bolaget redan tagit fram prototyper och en lansering av telefonerna skulle ligga tidigast någon gång under nästa år, enligt Wall Street Journals källor.

För Google handlar det om att få ta del av den betydligt lönsammare mobila marknadsföringen. Googlechefen Eric Schmidt sa i våras att jämfört med internetreklam är den mobila reklamen minst dubbelt så lönsam eftersom den kan göras mer personlig.

Starta eget nät
Mobiloperatöreerna här i USA är inte så sugna på att dela med sig av den snabbt växande reklamkakan. Men Google har tidigare sagt att man inte är helt främmande för att starta sitt eget mobilnät.

För bara några dagar sen aviserade också amerikanska myndigeter att man kommer att sälja ut nya frekvenser. En auktion som väntas inbringa 15 miljarder dollar och vars regler bland annat anpassats efter hårt lobbying arbete av Google.

Patrik Holmström, Washington
patrick.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista