Upptrappat antal avrättningar i Iran

Iran har avrättat ett tjugotal personer bara de senaste veckorna. Senast igår hängdes två iranska män inför en stor publik i Teheran. Enligt Amnesty International är Iran, näst efter Kina, det land i världen där flest människor avrättas.

Maskerade män i svarta huvor lägger de tjocka repen runt Majid och Hossein Kaousifars halsar, sedan sparkar de undan stolarna de står på och männen dinglar i repen. Människor i den stora folksamlingen ropar ”Allah Akbar” och tar bilder med sina mobilkameror.  

De två männen var dömda för mord på en domare. Avrättningarna hölls på samma dag och samma plats som han mördades, framför en stor bild av honom. 

Kritik från Amnesty
I sommar har Iran trappat upp antalet avrättningar. I onsdags hängdes sju personer inför publik i Iran, och i slutet av juli hängdes 12 människor i ett fängelse i Teheran, anklagade bland annat för våldtäkt och droghandel.

I Iran kan brott som till exempel prostitution, hädelse, droghandel, våldtäkt och mord leda till dödsstraff. Men människorättsorganisationer i Iran misstänker att flera av dem som dömts till döden egentligen är politiska fångar.

Iran har fått kritik från Amnesty International för att förutom Kina vara det land i världen där flest människor döms till döden och avrättas.  Förra året avrättades 177 personer i Iran enligt Amnesty. Hittills i är antalet redan runt 150 personer.  

Även barn döms till döden
Amnesty har också anklagat Iran för att döma barn till döden. Iran är ett av få länder i världen där barn som var under 18 år när de begick brottet fortfarande döms till döden och avrättas.

Det italienska utrikesdepartementet uttrycker ”stark oro” efter de senaste veckornas hängningar, och är också mycket bekymrade över två iransk-kurdiska journalister som dömdes till döden i mitten på juli, anklagade för regimkritiska artiklar och för att vara fiender till Gud.

På de makabra bilderna från hängningarna igår ser man en av de dödsdömda vinka, le och prata, för att en stund senare vara död.

Katja Magnusson, Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista