Fler anklagelser mot häktad plastikkirurg

Polisutredningen växer kring den plastikkirurg i Malmö som är misstänkt för att ha våldtagit en patient i samband med en behandling. Ytterligare fyra kvinnor anmäler nu läkaren för sexuella övergrepp.

Den misstänkta våldtäkten ska ha begåtts när patienten var sövd. Läkaren nekar till brott, men medger att han gett kvinnan narkosmedel.

Enligt kammaråklagare Bo Albrektsson gör själva narkosen det misstänkta brottet extra allvarligt.

– Det jag kan säga är att, använda medlet på det viset som det är gjort här har inneburit en mycket stor fara för målsägande. Man kan nog säga en direkt livsfara.

Varför då?

– Det är ett oerhört potent medel som används för att söva ned patienter inför en operation och efterhand som man tillför det medlet så sätter man patientens egen andning ur spel så småningom, säger han. 

En 25-årig patient polisanmälde läkaren i maj för att han först sövt ner henne och sedan våldtagit henne. I början var polisen osäker på om kvinnans berättelse kunde stämma, ord stod mot ord, men när provsvar kom från SKL, statens kriminaltekniska laboratorium, som visade att läkarens sperma fanns i kvinnan häktades han.

DNA-bevis viktigt
Och enligt åklagare Bo Albrektsson är DNA-bevis särskilt viktigt i just våldtäktsutredningar:

– Man kan väl säga i ett sånt här mål så har det väldigt stor betydelse eftersom vi som regel inte har några vittnen, utan det här är saker som sker i det ensamma rummet och då är dna-bevisning väldigt viktig, säger han.

Plastikkirurgens advokat, Mikael Nilsson, säger till Ekot att läkaren förnekar brott och att han kan förklara hur hans sperma hamnat i kvinnan, men i övrigt kan advokat Mikael Nilsson inte kommentera uppgifterna på grund av förundersökningssekretess.

Utredningen växer
De fyra kvinnor som nu har kontaktat polisen och anmält läkaren säger att de blivit utsatta för sexuellt ofredande och våldtäkt. Utredningen växer och det är oklart när åtal väcks.

– Det som kan bli aktuellt här är ju att gå in till rätten och begära honom häktad även för de här brotten, säger åklagare Bo Albrektsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista