Ryssland: Vetenskap och religion på kollisionskurs

En radikal kristen-ortodox rysk organisation har hotat att anmäla 2003 års Nobelpristagare i fysik Vitalij Ginzburg för hets mot kyrkan. Ginzburg är en av undertecknarna av ett brev där den ryska vetenskapsakademin varnar president Vladimir Putin för allvarliga konsekvenser för landet om den rysk-ortodoxa läran tillåts bli vägledande i skolundervisningen.

- Nej till kristet ortodoxa talibaner, ropar en liten grupp demonstranter som samlats utanför den ryska vetenskapsakademins huvudbyggnad i Moskva. Efter hoten från en radikal kristen grupp mot en av vetenskapsakademins medlemmar har aktivisterna samlats till vad de ser som ett försvar för ett samhälle där kyrka och stat förblir åtskilda.  

Kyrkan sprider sig
Nobelpristagarna Vitalij Ginzburg och Zhores Alfjorov var två av tio vetenskapsmän som nyligen undertecknade ett öppet brev till president Vladimir Putin. I brevet varnade vetenskapsmännen för att den allt starkare kopplingen mellan ryska staten och den rysk-ortodoxa kyrkan kan komma att hota stabiliteten i Ryssland, ett land med bred religiös och etnisk mångfald.

En annan av undertecknarna, medicinforskaren Andrej Vorobjov, säger att det är tydligt hur kyrkan har börjat tränga in i statsapparaten.

Vetenskaplig efterkälke 
Men den ryska vetenskapsakademins största oro är att den rysk-ortodoxa kyrkan ska inflytande över skolan och att de vetenskapliga ämnena ska bli lidande. Då kommer Ryssland att hamna på efterkälken i det internationella vetenskapliga arbetet varnar vetenskapsmännen.  

Kyrkans presstalesman fader Vladimir säger att vetenskapsakademin förväxlat kyrkans växande popularitet bland ryssarna med dess eventuella maktambitioner. Men man kan inte separera kyrkan från samhället, säger fader Vladimir. 

Kyrkan är inget ministerium. Det är människor som samlas kring sin tro, säger fader Vladimir, rysk-ortodoxa kyrkans talesman. 

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista