Unga protesterar mot utebliven värnplikt

Pliktverket har fått in många klagomål under sommaren. 600 värnpliktiga som skulle rycka in i januari nästa år, har fått veta att de inte får de platser som först utlovades, medan en del kanske inte får göra lumpen alls.

Nu har många protesterat, berättar handläggaren Christer Nilsson.

– Det är säkert 200 minst, om det nu räcker med det, säger han. Mycket irriterade föräldrar och killar har det varit, både skriftligt och telefonmässigt, och mejlmässigt.

”Jag har varit inställd på militärtjänstgöringsplats utifrån kallelse och planerad värnplikt, så jag har inte sökt någon utbildningsplats eller något arbete”, skriver en av killarna som är besviken över att ha blivit av med sin utbildningsplats.

Av de 614 stycken som blivit av med sin plats har 200 nu valt att hoppa av självmant och skippar lumpen. Drygt hundra har efter protester hos Pliktverket fått en ny befattning, och resten håller Pliktverket på att samla in svar från.

Anledningen till att försvaret dragit in de över 600 utbildningsplatserna, är att många befäl gått åt till utbildning av den internationella snabbinsatsstyrkan Nordic Battle Group.

Kommer det gå att lösa så att alla som vill får en plats till slut?

– Nej. 

Men det lönar sig att ligga på? 

– Klart det gör, säger Christer Nilsson.

Reporter Nils Eklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista