Svensk bolånemarknad stabil trots nedgång i USA

Problemen på den amerikanska bolånemarknaden sprider sig nu även till företag som inte bara lånat ut till kunder med dålig kreditvärdighet.

Bolåneföretaget American Home, som lånar ut till kunder som bedömts ha något bättre betalningsförmåga, har meddelat att det lägger ner det mesta av sin verksamhet direkt. Men Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström tycker inte att man ska överdriva risken för spridningseffekter.

– Jag skulle bli förvånad om det sprider sig till de traditionella bolåneinstituten som har bra kunder, säger han.

Tona ned effekterna
Enligt Jan Häggström finns det skäl att nedtona effekterna på ekonomin i stort av problemen för de amerikanska bolåne-företagen.

Han tror på ett slut för nedgången på den amerikanska fastighetsmarknaden i år - och andra positiva faktorer, som att företagen åter börjat investera, kompletterar bilden av läget i ekonomin. Och den amerikanska exporten ökar eftersom det är bra fart i ekonomin i Asien, Latinamerika och Europa, säger han.

Psykologisk inverkan
Men Robert Bergqvist, som är chefekonom på banken SEB, säger att problemen på den amerikanska bolånemarknaden riskerar att ha en psykologisk inverkan på det finansiella systemet.

Det skulle kunna leda till att företag får svårare att låna till sina investerare - något som skulle kunna bli märkbart också i Sverige. Att det skulle kunna få några följder för svenska bolånekunder tror han knappast.

Inga stora konsekvenser
Inte heller Jan Häggström bedömer att problemen med de amerikanska bolånen får några stora konsekvenser för bostadsmarknaden i Sverige.

– Vi har lite effekter via börsen men det är inte förrän vi kommer in i en liknande situation själva som vi kommer att påverkas. Men innan vi gör det kommer räntorna att gå upp mer här och det är framförallt det som kommer att påverka svenska bolånetagare, säger han.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista