Svårt att hitta studentbostad i Skåne

Trots att det är finns många lediga lägenheter och rum för studenter inför höstterminen i år, i flera större studentorter, så är det ändå svårt att hitta bostad om man vill plugga i Skåne. I Lund finns det inte mycket ledigt på bostadsförmedlingarna och Malmö har blivit rödstämplat av Sveriges förenade studentkårer eftersom det nästan är omöjligt att få en bostad där.

– Det känns ganska uppgivet när man ser att det är 200 intresseanmälningar till ettorna som man har råd med.

Det säger Maia Pira från Varberg som ska börja plugga scenproduktion i Malmö om några veckor. Hon har letat lägenhet sedan antagningsbeskedet kom. Dyker det inte upp något snart blir starten på höstterminen jobbig.

– Då kommer jag få pendla från Varberg till Malmö och det tar ju två och en halv timme, säger Maia Pira.

Röd stämpel till Malmö
Det är efter en rundringning till tio stora studenstäder som SFS har gett en röd stämpel till Malmö. SFS skriver att staden varken har en fungerande kö för studenter, eller särskilda bostadsbolag som vänder sig till studenter.

Så var det också inför förra höstterminen. Linda Puhls, som är kårordförande i Malmö, har inga glada svar att ge.

– Jag får upplysa om att det inte finns några köer och att det är ett heltidsarbete att söka bostad här för att man hela tiden får höra av sig till bostadsbolagen, säger Linda Puhls.

Förbättrat läge i Växjö
Men medan studenter i Malmö riskerar att få bo på vandrarhem i brist på annat så finns det orter där läget har förbättrats rejält.

Till exempel i Växjö, där det var bostadsbrist för några år sedan, men där de senaste årens lägenhetsbyggande nu börjar märkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista