Kristen friskola anmäls av RFSL

Nu anmäler RFSL Ungdom Andreasgymnasiet till HomO och till Skolverket.

På Andreasgymnasiet i Stockholm får eleverna bland annat lära sig att homosexualitet är synd. Det berättade SVT:s Aktuellt i går.

Strider mot ny lag
Eleverna på Andreasgymnasiet i Stockholm får lära sig att homosexualitet är en synd, uppger DN idag. Detta strider direkt emot den nya lagen om likabehandling i skolan. RFSL Ungdom anmäler skolan till HomO och Skolverket.

Det har visat sig att den kristna friskolan Andreasgymnasiet på Kungsholmen i Stockholm lär eleverna att homosexualitet är en synd. Skolans rektor Margareta Sundbom, säger till TT att hon ”ser problem med hur homosexuella lever”.

– Det är fullständigt oacceptabelt att en skola i Sverige idag kränker elever på detta sätt, säger Alex Fridunger förbundsordförande för RFSL Ungdom. Alla elever har rätt till en skolgång där undervisningen inte bryter mot svensk lag och främjar diskriminering.

Skolledningen har viktig roll
Det har upprepade gånger visats i olika rapporter att en förutsättning för att förebygga mobbing och trakasserier i skolan är att skolledningen tar ett aktivt ansvar i ett normkritiskt arbete mot diskriminering och annan kränkande behandling.

Så sent som igår släppte stiftelsen Friends en rapport som visar att arbetet med frågor rörande sexualitet och kön i den svenska skolan är ytterst bristfällig och heteronormativ och leder till mobbing.

– Det finns ingen som helst ursäkt för att en skola som lär ut denna typ av ställningstaganden mot alla människors lika rätt och värde ska få bedriva en verksamhet, säger Alex Fridunger. Eftersom skolan varit anmäld en gång tidigare är det anmärkningsvärt att den tillåts fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista