Läget för Colombias kidnappade låst

I Colombia har en bylärare, vars son kidnappades av Farc-gerillan för tio år sen, blivit hjälte. Under två månader har han vandrat genom Colombia för att kräva frihet för sin son. Vid ankomsten till Bogotá hyllades han en halv miljon människor.

Det såg ut som en segrares intåg när Gustavo Moncayo, omgiven av applåderande människor, gick den sista etappen fram till Plaza Bolivar, Bogotás stora torg, huvudstadens hjärta, där tre stora tält ställts till hans förfogande. 

Dit kom också president Alvaro Uribe för att hylla honom och för att lyssna på honom. Men mötet mellan dem två blev också en illustration av hur svårlöst Colombias kidnappningsdrama är. 

Fångutbyte
Gustavo Moncayos son tillhör den grupp på cirka 60, av dem över tusen som Farc-gerillan håller kidnappade som beskrivs som utbytbara. Det vill säga de Farc är beredd att frige i utbyte mot dem gerillafångar som sitter i fängelse.

Alla tycks idag eniga om att ett fångutbyte måste till, frågan är hur? 

Gustavo Moncayo, liksom många andra anhöriga, menar att den enda möjligheten är att gå med på gerillans krav, som innebär att för att över huvud taget förhandla om ett fångutbyte så måste först militären dras tillbaka från ett stort område. 

Ett krav som regeringen vägrar att gå med på, åtminstone i den turordningen. 

Prestigekrig
För igår, torsdag, efter samtalet med Gustavo Moncayo, och inför den publik som samlats på Plaza Bolivar, sa Alvaro Uribe att han kunde tänka sig någon form av avmilitärisering, men först efter det att fångutbytet redan skett och i det uttryckliga syftet att diskutera ett fredsavtal.  

Det låter rimligt, men alla vet redan att Farc kommer att avfärda förslaget, utan avmilitärisering, inga förhandlingar och inget fångutbyte. Ett krav gerillan inte är berett att backa ifrån. 

Och för Gustavo Moncayo slutade den dag som börjat så triumfartat i sorg och i tårar. 

– Vi anhöriga är offer för politikernas och gerillans prestigekrig, sa han. 

– För dem är det viktigare att vinna politiska poäng, än att lösa problemet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista