Asien: Miljontals flyr översvämningarna

I Indien, Bangladesh och Nepal har upp emot 20 miljoner människor drabbats av ovanligt svåra regn. Närmare 200 människor rapporteras ha omkommit till följd av översvämningar. Och nu varnas för matbrist och sjukdomar.

Ankin Ljungman är projektansvarig för Bangladesh på Diakonia, och fick på fredagseftermiddagen en rapport om läget där.

– De rapporter jag fått idag är att Bangladesh står inför en katastrof som snabbt ökar i omfattning, människor har drabbats på flera olika sätt. Vägar och broar har raserats så kommunikationen har försvårats till de människor man försöker undsätta. Skördar har förstörts så att priserna på mat redan har gått upp, säger hon.

Råttinvasion
– Sen har det blivit en stor råttinvasion också i de områden där vattenmassorna kommer och det har lett till att telefon- och dataledningar har förstörts, bitits sönder av råttor. Och det kommer naturligtvis också leda till att vatteburna sjukdomar kommer att bli nästa steg som drabbar människor, säger Ankin Ljungman.  

Bangladesh värst drabbat
Enligt Ankin Ljungman har är dom östra delarna av Bangladesh hårdast drabbade, men också i landets västra och södra delar är översvämningarna omfattande. I Nepal har vattenmassorna orsakat omfattande jordskred, där har FN satt in flyg för att undsätta drabbade.

I delstaten Bihar ligger 16 av 38 regioner under vatten. Åtta miljoner människor har fått lämna sina hem.

– Situationen är mycket dyster. Folk har flyttat till högre regioner. De har lämnat sina hem och de har inget tak över huvudet, säger Job Zachariah, chef för UNHCR:s regionkontor.

Värre än tidigare år
Så många som 20 miljoner människor har hittills drabbats av regnen. Och det är värre i år än tidigare, enligt Ankin Ljungman på Diakonia.

– I år har också hjälpen var ovanligt långsam, det har ännu inte hänt speciellt mycket när det gäller att rädda människor undan vattenmassorna och ge dem tak över huvudet som är det som de framförallt behöver just nu. Och även säkert dricksvatten och latriner, alla dessa nödvändiga saker som behövs för de akuta insatserna har varit väldigt sena i år, säger Ankin Ljungman.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista