Krav på aktivt HBT-arbete inom sporten

Idrottsklubbar borde tvingas jobba aktivt mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Den klubb som inte värnar om HBT-personer, ska de inte få några bidrag, det tycker Stockholms idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt.

– Om man ska ha offentliga medel så måste man jobba aktivt kring alla frågor som handlar om att människor ska känna sig välkomna. Det ska inte vara kränkande språkbruk, man ska inte kalla varandra för kärringar eller bögar, säger Madeleine Sjöstedt.

Årets Pridefestival har temat sport. Och för HBT-personer kan det vara tufft att va aktiv inom idrotten. Språket är hårt och många har tvingats sluta på grund av de fördomar som finns.

Nu vill Stockholms idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt ha hårdare krav på klubbarna. Jobbar de inte aktivt mot diskriminering i den här frågan så ska de inte få bidrag. Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth håller med.

– Det är klart att man ska inte diskriminera någon. Det ligger i kraven för de bidrag som betalas ut, det är skattepengar som idrottsrörelsen får. Vare sig det är Stockholm eller någon annanstans i landet, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Vi har ringt till fem idrottsnämnder i landets kommuner och många tror inte att tvång på att jobba mot diskriminering för att få bidrag är rätta vägen att gå. Men idrottsministern menar att det här är nåt de redan ska göra

– Det finns redan idag skrivet i riksidrottsförbundets stadgar att man ska jobba mot förtryck på grund av sexuell läggning. Så det är bara att sätta igång och jobba, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Philip Ramqvist, P3 Nyheter
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista