Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykisk ohälsa bland brittiska soldater

Publicerat måndag 6 augusti 2007 kl 12.00
Brittiska soldater strider i Afghanistan. 20 procent har varit där längre än arméns egen rekommendation.

I Storbritannien varnas för att soldater som tjänstgjort långa perioder utomlands i allt större utsträckning drabbas av psykiska besvär.

20 procent av de brittiska soldaterna som tjänstgör i Afghanistan eller Irak har varit utomlands längre än de 13 månader som egentligen är den längsta tjänstgöringsperioden enligt arméns egen rekommendation.

De soldater som tjänstgör långa perioder utomlands löper uppemot 50 procent större risk att drabbas av till exempel posttraumatisk stress. Det visar en undersökning som gjorts av forskare vid King’s College i London.

Alkoholproblem
Långa tjänstgöringsperioder i oroshärdar ökar också risken för alkoholproblem när soldaterna väl kommer hem och problem med familjelivet. Barry Donovan, 36 år, och före detta soldat som tjänstgjort i Nordirland och Irak säger till BBC att hans överordnade helt struntade i hans stressymptom, han fick jobba på som vanligt säger han.

Men Derek Twigg, minister med ansvar för de väpnade styrkorna, säger att det här är ett problem som regeringen tar på allvar. Det finns experter på psykisk hälsa både i Irak, Afghanistan och hemma i Storbritannien, som erbjuder vård om det behövs, säger han.

Dubblad självmordsrisk
Tidigare har liknande rapporter lagts fram i USA där det talats om dåligt stöd för krigsveteraner och undersökningar där har visat att krigsveteraner är dubbelt så självmordsbenägna som andra grupper i samhället.

Derek Twigg tror ändå att det går att förebygga riktigt stora problem som till exempel självmord. Nyckeln säger han, är att få soldaterna att våga söka hjälp. Att prata offentligt om soldaters hälsa och att publicera undersökningar som visar hur soldater mår kan få fler att söka hjälp, det säger den ansvarige ministern Derek Twigg.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".