USA: Presidentkandidat i blåsväder

Med drygt fem månader kvar till de amerikanska primärvalen börjar, då partierna utser sina presidentkandidater, har en av de demokratiska favoriterna hamnat i blåsväder. Senatorn Barack Obama kritiseras från båda sidor över sina uttalanden i veckan.

Barack Obama skulle tveka att gå in med militär i Pakistan om det fanns tydliga bevis för al-Qaida baser där och Pakistans president inte gjorde något åt det. Det uttalande tillsammans med flera andra uttalanden under veckan har fått politiska kommentatorer med olika partifärg att ifrågasätta hans kompetens och omdöme.

Uteslöt kärnvapen
Att förstagångssenatorn Obama helt enkelt är för oerfaren för att klara av ett presidentval och än mindre själva president-ämbetet.

För Obama har dessutom under veckan sagt att han mycket väl kan tänka sig att träffa ledarna för länder som Nordkorea eller Cuba utan några som helst villkor och han uteslöt användandet av kärnvapen mot till exempel Afghanistan.

Sånt man helt enkelt inte säger i Washington än mindre om man vill bli vald till något menar de politiska kommentatorerna. Senatorn och favoriten till att vinna den demokratiska nomineringen Hillary Clinton var inte sen att kritisera Obamas kategoriska nej till kärnvapenanvändningen.

”Renhårig kampanj”
Hillary Clinton leder visserligen stort i de nationella opinionsundersökningarna. Men i delstaten IOWA där de första primärvalen hålls i januari, Hillary Clinton, Barak Obama och den före detta senatorn John Edwards helt jämsides i opinionsundersökningarna.

Och Joyce Ward från Iowa, på besök i Washington, tycker att det varit en ovanligt renhårig kampanj så här långt.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista