Georgien hotar med bojkott av Sotji-OS

En georgisk toppolitiker varnar för att Rysslands politik i södra Kaukasus kan leda till bojkott av vinter-OS i Sotji 2014. Samtidigt hoppas bedömare att OS i Sotji kan komma att få en positiv effekt på de politiska spänningarna i regionen.

Det georgiska parlamentets talman Nino Burdzjandze säger att om Ryssland inte bryr sig om Georgiens territoriella gränser kan det få konsekvenser för OS i Sotji liknande det som drabbade Moskva 1980.

Cementfabriker i Abchasien
Den gången bojkottade över 40 nationer sommar-OS i Moskva i protest mot Sovjetunionens invasion i Afghanistan. Nu är det den georgiska utbrytarrepubliken Abchasien som är den känsliga frågan.

Nyligen gjorde den ryske vice-premiärministern Aleksander Zhukov ett uttalande om att Ryssland överväger att bygga cementfabriker i Abchasien. Fabrikerna ska försörja uppbyggnaden av infrastrukturen i Sotji som bara ligger några få mil från den abchasiska gränsen.

Uttalandet har retat upp den georgiska regeringen som fortfarande betraktar Abchasien som en del av Georgien.

Blodigt inbördeskrig
Separatister i Abchasien utkämpade i början av 1990-talet ett blodigt inbördeskrig med den georgiska centralmakten, vilket ledde till Abchasiens oberoende. Idag är området en internationellt icke-erkänd självständig stat som tekniskt sett fortfarande hör till Georgien.

Ryssland, som anses ha hjälpt abchaserna i inbördeskriget, ger fortfarande ett stort ekonomiskt och diplomatiskt stöd till Abchasien.

Politiska spänningar
Georgiens minister för konfliktlösning, Davit Bakradze, säger att landet skulle kunna tänka sig ryska investeringar i Abchasien om Ryssland gör dem i samförstånd med Georgien. Och många politiska bedömare i regionen hoppas att vinter-OS i Sotji kommer att tvinga parterna till förhandlingsbordet.

Det internationella samfundet kommer tack vare OS med all säkerhet att rikta större intresse mot de politiska spänningar som idag lamslår kontakterna över gränserna. 

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista