Fredsförhandlingar om Darfur fortskrider

Det pågår intensiva förhandlingar mellan olika rebellrörelser från Darfur, i den tanzaniska staden Arusha. Och enligt en av medlarna, Jan Eliasson, har de flesta dykt upp och ”visar god vilja”. Förhandlingarna är avgörande för hur de fortsatta fredsförhandlingarna med regeringen i Khartoum kommer att avlöpa senare i höst.

Sent på fredagskvällen inleddes förhandlingarna i Arusha. Efter en logistisk stormanöver; representanter har hämtats från elva olika platser i Eritrea, Darfur och Libyen. Syftet med mötet är att försöka koordinera och samla det dussintal rebellrörelser som finns inför kommande fredsförhandlingar med regeringen i Khartoum.

Två medlare
Förhandlingarna sköts av afrikanska unionen, AU och FN - och både FN-medlaren Jan Eliasson som hans AU-kollega Salim Ahmed Salim finns på plats.

Länge var frågan hur många rebellrörelser som egentligen skulle dyka upp och enligt vad Eliasson nu säger till Ekot har alla viktiga aktörer utom en dykt upp - en falang inom SLM, Sudan liberation movement, ledd av Abdel Wahed el-Nur, vilket var väntat.

Stor betydelse
Mötet i Arusha som är tänkt att hålla på i tre dar, är av stor betydelse. I tisdags beslutade FN att sända en rekordstor fredsstyrka till Darfur, en kombinerad AU/FN styrka på 26 000 man; men om det inte finns någon fred att värna för den, kommer arbetet där att bli besvärligt.

Eliasson säger att det därför är viktigt att ta vara på chansen nu.

Framgång för medlarna
Rebellrörelserna som nu möts i Arusha - har stridit mot den sudanesiska regeringen i Darfur och dess omtalade janjaweedmilis. Bara en av rebellrörelserna har tidigare skrivit på ett fredsavtal, resten har varit oeniga och splittrats upp i otaliga falanger och fraktioner.

Att nästan alla nu möts i Arusha måste därför betecknas som en framgång för medlarna Eliasson och Salim Salim.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista