Rekordsommar för svenska nöjesparker

Trots - eller kanske tack vare -regn och rusk så har sommaren varit ovanligt bra för många svenska nöjesanläggningar och djurparkerna. Det visar en genomgång som Ekot gjort.

Flera räknar med rekordsiffror. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby har aldrig haft så många besökare som i år berättar VDn Magnus Ahlerup.

– Den här sommaren har varit fantastisk besöksmässigt för oss och den överträffar alla våra förväntningar.

Vad beror det på?

– Det har varit ett parkväder i sommar som gör att vi har ingen konkurrens från badstränder som när solen skiner. Och i vårt fall den enorma uppståndelsen och uppmärksamhet kring Astrid Lindgren 100 år, säger han.

Det är täta led när Emil och de andra katthultarna sjunger allsång med besökarna på Astrid Lindgrens värld. Regnet hänger i luften, men ändå är det fullt i den stora parken.

Siffrorna ligger en bra bit över fjolårets och anläggningen räknar med nytt rekord - kanske över 400 000 besökare. Maria Bengtsson och Klas Karlsson har åkt med sina familjer från Varberg.

– Vi har gjort Liseberg så nu var det något annat som krävdes, säger Maria Bengtsson.

Men vad säger ni om vädret, är ni inte rädda för regn?

– Man har slutat bekymra sig för regn, men vi får hoppas att det är uppehåll, säger Klas Karlsson.

Är detta ett alternativ till badstranden?

– Ja, helt klart, säger Maria Bengtsson.

Och Astrid Lindgrens värld är långt ifrån ensamma om rekordsiffror. Samma sak räknar till exempel Kolmården, Wasaskeppet och Ölands djurpark med - liksom jubilerande Göta Kanal.

Även Borås djurpark, friluftsmuseet Jamtli i Östersund liksom Skansen och Gröna Lund redovisar fler besökare än i fjol även om det inte där handlar om rekord. Och många andra, som alltid välbesökta Liseberg, och Furuvik i Gävle håller åtminstone ställningarna.

För naturvetenskapliga anläggningen Universeum i Göteborg är ökningen under juli över 60 procent jämfört med i fjol säger Cecilia Sjöstedt och Therese Stenlund.

– Vi har haft över 100 000 besökare under juli månad, vilket är helt underbart.

– Den här sommaren har varit osannolikt bra.

Som chef är du förstås väldigt nöjd?

– Det är klart att det är svårt att önska sig mer.

Vad beror detta på?

– Det beror på flera olika lyckosamma saker. Vädret spelar in till viss del, vi har en högkonjunktur. Men Universeum har jobbat hårt och vi har etablerat oss bättre, säger hon

Många svenskar har i år mer pengar i plånboken, flera anläggningar har dessutom nysatsat, men Lars Aronsson som är professor i kulturgeografi vid högskolan i Kalmar säger till ekot att han tror att ändå vädret är största faktorn.

Många barnfamiljer har tvingats hitta alternativ till sol och bad och 8-åriga Alma Norring från Uppsala hon vet vad hon ser fram mot på Universeum.

– Att gå i regnskogen.

Varför det?

– Därför att det finns apor och lite djur. Jag gillar djur väldigt mycket, säger hon.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista