Osäkert om nytt EU-fördrag går igenom

Det kan bli svårare än väntat att få igenom det nya EU-fördraget i de olika medlemsländerna. Det framkommer i en nyligen publicerad rapport från tankesmedjan European Policy Center. Rapporten får stöd av flera andra forskare.

Fredrik Erixon, chef på tankesmedjan ECIPE är en av dem.

– Det kan bli betydligt svårare än politiska ledare har trott tidigare i alla fall.

Nationella parlament
Mycket talar för att många länder kommer att få problem när deras nationella parlament ska godkänna det nya EU-fördraget.

Det menar den Brysselbaserade tankesmedjan European Policy Center, EPC, i en nyligen publicerad rapport. Sebastian Kurpas, som är forskare på en annan tankesmedja i Bryssel, CEPS, håller med och tar ett av Sveriges grannländer som exempel.

– Danmark måste ha fem sjättedels majoritet i parlamentet annars måste det gå till folkomröstning, säger Sebastian Kurpas.

Irland folkomröstar
Det är ingen hemlighet att Irland troligen kommer att hålla en folkomröstning. Men om ytterligare något land också gör det så ökar pressen på andra länder.

– Om något nyckelland håller folkomröstning kommer pressen att bli enorm, säger Sebastian Kurpas.

Enligt rapporten från EPC är det bara två länder av de som möjligen kommer att hålla en folkomröstning där utgången mest troligt skulle bli ett ja till det nya EU-fördraget.

Nej i Storbritannien
Mer oklart är läget i Danmark, Frankrike och Nederländerna. Däremot är det ingen tvekan om att resultatet av en folkomröstning i Storbritannien skulle bli nej. Och Sebastian Kurpas håller med om den analysen.

– Enligt vad vi vet i dag skulle en sådan folkomröstning mest troligt få ett nej.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista