Svårt för hedgefonder klara orolig börs

Det är inte bara aktiefonder som har fallit under den senaste månadens börsturbulens, även så kallade hedgefonder som ska vara mer oberoende av marknadsutvecklingen har haft det svårt.

Brummer och Partners är Nordens största hedgefond-förvaltare, och fem av deras sju hedgefonder backade under juli månad. Johan Sidenmark är vice vd.

– Hedgefondsmarknaden har klarat sig bättre än marknaden generellt, dock har ju hedgefonder svårt att klara sig kortsiktigt och i svaga marknader och att skydda sig helt. Det finns ingen garanti att bara för att man köper en hedgefond att man alltid får en positiv avkastning över kort sikt, säger han.

Mytomspunna
Hedgefonder har länge varit mytomspunna, men börjar nu säljas allt mer. Argumentet brukar vara att de bättre ska skydda investeringar mot börsfall. Hedgefonder har friare placeringsregler än andra fonder, och har som målsättning att de ska leverera en positiv avkastning oavsett hur marknaden utvecklas.

Men frågan är om de kommer lyckas med det. Det finns också flera exempel på hedgefonder som kraschat. Peter Benson, redaktör på nättidningen Placera, tycker att hedgefonder marknadsförs på ett alltför positivt sätt.

– Deras ambition, i kommunikation och hur de utformar sig är att ha en väldigt låg risk. Men man ser från tid till annan exempel på där det här har gått fruktansvärt fel där de inte alls är någon låg risk.

– Det kommer enorma förluster från ingenstans. Det här kan man som privatperson inte veta något om, utan det kommer som en obehaglig överraskning och då finns det inga garanter från något håll utan då kan pengarna vara borta, säger han.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista