Kärnvapenhotet finns än idag

USA:s atombomb föll över den japanska staden Hiroshima och amerikansk radio avbröt sina sändningar för att rapportera. I dag måndag är det 62 år sedan och på flera ställen runt om i landet uppmärksammas minnet av de hundratusentals som då dödades och skadades.

Men kärnvapenhotet finns än idag, flera experter pekar på en upprustning. Hans Blix är ordförande i den internationella kommissionen om kärnvapen.

– Det som tyder på en pågående upprustning är naturligtvis den amerikanska administrationens förslag om att skapa ett nytt standardkärnvapen.

– Det är också den brittiska regeringens beslut att modernisera de kärnvapen som de har på sina u-båtar. Det är det kinesiska uppskjutandet av den missil och det är ryssarnas fortsatta utveckling av vapenmissiler, säger han.

Positiv tendens
Men trots upprustningen så framhåller Hans Blix också en positiv tendens när det gäller just tongångarna USA. Den hårdnackade attityden mot Nordkoreas kärnvapenplaner har tagit en mer diplomatisk form. På senare tid har USA också blivit mer positivt inställt till kärnvapenförhandlingarna inom FN.

– Man hör också att de amerikanska tongångarna i frågan om förberedelse för icke-spridningsfördraget granskningskonferens att de tongångarna är helt annorlunda idag, än vad de var 2005 när en granskningskonferens slutade i total bitterhet, säger Hans Blix.

Möten runt om i landet
Runt om i landet hålls på måndag flera möten för att minnas offren för atombomberna i Hiroshima och Nagasaki 1945. Syftet med evenemangen är också att föra upp kärnvapen-frågan på den politiska agendan och att få folk att engagera sig, säger före detta ärkebiskopen KG Hammar som på måndagen talar i Stockholm.

– Det behövs en folklig rörelse för att sätta tryck på politikerna. Det är som att man kommit in i någon slags acceptans av att ”vi måste nog alltid leva med kärnvapen”, säger han.

Boråsläkaren Frida Sundberg som är ordförande för nätverket Svenska Läkare mot Kärnvapen, kommer också att tala i Stockholm på måndagen.

Sjukvården klarar inte skadorna
Hon säger att så länge det överhuvudtaget finns kärnvapen så finns det också risk för att de kommer att användas. Och att inte ens den bästa sjukvården i världen kan råda bot på de skador som kärnvapen kan åstadkomma.

– Kärnvapen är egentligen ett sätt att döda samma människa tre gånger. Med strålning, med intensiva bränder och med tryckvågen, och det här kan man inte ens hantera i en fredssituation, säger hon.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista