Marssond framme om nio månader

Tidigt i morse amerikansk tid skickade den amerikanska rymdstyrelsen NASA ut ännu en rymsond som ska undersöka planeten mars, den här gången ska den leta efter vatten.

Den nästan 68 miljoner mil långa resan som inleddes för några timmar från Cape Canaveral i Florida beräknas ta drygt nio månader. Starten gick helt enligt planerna. 

25 maj 2008
Det är alltså först den 25 maj nästa år som Phoenix-sonden landa på Mars nordpol. Anledningen till att man vill landa på just den marsianska nordpolen är att man tror att den består av is vilket i förlängningen skulle kunna visa att planeten faktiskt är beboelig för någon form av liv.

I princip är Phoenix sonden, om än väldigt avancerad, en liten grävmaskin. Sonden är utrustad med en två meter lång grävarm, borrar och andra olika provtagnings instrument som ska ta och analysera jord och isprover från marsytan.

Analyseras
De proverna kommer sen att hettas upp i någon av rymdsondens åtta ugnar eller blandas ut med vatten ombord på sonden. Ångorna och sörjan ska sen analyseras sen och resultaten skickas tillbaka till jorden för ytterligare analyser och tolkningar.

Totalt kommer den här expeditionen att ha kostat 2,8 miljarder kronor och även om allt gått bra så här långt så är oddsen ganska dåliga för att man kommer att lyckas. Bara 5 av 15 försök att landa på den röda planeten har lyckats.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista