Pride-parad samlade tusentals

I centrala Stockholm samlades på lördagen bortåt 50 000 människor för att gå med i den traditionella Pride-paraden, med stolta föräldrar, gaypoliser, bögar, flator, politiker och transor sida vid sida. Uppskattningsvis en halv miljon människor kantade pridetågets väg genom Stockholm.

Matts Ågren från föreningen Viking Bears var med redan för trettio år sen när det hela började.

– Då hette det inte Pride utan då hette det frigörelseveckan och då var vi ett litet gäng på 20 som gick runt tror jag första året.

Du bär till och med en flagga här?

– Det är Viking Bears, stora skäggiga lite mulliga män.

Kan ni beskriva vad ni har för dräkter på er?

– Vi ska föreställa två nymfer.

Julia och Anette är inte ensamma om att var blå och gröna. Miljöminister Andreas Carlgren, näringsminister Maud Olofsson, och finansminister Anders Borg gick också i paraden.

– Det är en principsak, det handlar om var och en lika rättigheter och att det dessutom är roligt, säger Andreas Carlgren.

– Det handlar om att visa på alla människors lika rätt och värde gäller alla och alltid, säger Maud Olofsson.

– Jag vill att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land och då ska människor inte värderas utifrån vem de älskar, säger Anders Borg.

Gäller det även äktenskapsbalken?

– Ja, det tycker jag. Det är naturligt att vi inte värderar ven människor älskar.

Även socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin vill ha en förändring av äktenskapsbalken hon saknar kristdemokraternas Göran Hägglund bland paraddeltagarna.

– Göran Hägglund får skynda sig om han vill hänga med nu på det som är modernt och viktigt annars så ordnar vi det åt honom.

Tåget går nu menar du?

– Tåget går nu, både paradtåget och äktenskapståget, säger Mona Sahlin.

Andreas Pousette
andreas.pousette@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista