Brittiskt mul- och klövvirus identifierat

I Storbritannien har djur på fler gårdar testats för mul -och klövsjuka, efter utbrottet på en gård i Surrey i sydöstra England. Samtidigt tror sig myndigheterna ha spårat smittkällan.

Det brittiska miljö- och jordbruksdepartementet, Defra, sa sent på lördagskvällen att mycket tyder på att man lyckats hitta smittkällan.

Finns i vaccin
När analyserna blivit klara av vilken virusstam det rör sig om i det aktuella fallet, har det visat sig att virustypen normalt sett inte finns hos djur. Istället är det en virustyp som används i vaccin. 

I närheten av den drabbade farmen finns ett laboratorium som arbetar med just den virustypen i vaccin, och det laboratoriet pekas nu ut som trolig smittkälla. Om det verkligen är så betyder det enligt experterna en slags lättnad; då kommer inte smittan att spridas lika lätt.

Inte klara
I närheten av både den drabbade gården och laboratoriet har också fler djur på andra gårdar testats för mul- och klövsjuka, men inga av de djuren har visat sig vara sjuka. Alla prover är dock inte färdiganalyserade ännu.

Efter beskedet sent i fredagskväll om att djur på en gård i Guildford i Surrey drabbats av mul- och klövsjuka kallade regeringen in sin särskilda krisgrupp, kallad cobragruppen.

24 timmar om dygnet
Efter möten på lördagen sa premiärminister Gordon Brown att experter ska jobba 24 timmar om dygnet för att hindra smittan att spridas.

– Vi gör allt i vår makt- omedelbart och 24 timmar om dygnet för att radera sjukdomen från Storbritannien, sa Gordon Brown.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista