Kongressen godkände avlyssningslag

Sent på lördagskvällen amerikansk tid godkände den amerikanska kongressen till slut en tillfällig lag som ger de amerikanska underrättelsetjänsterna utökade möjligheter till avlyssning och övervakning av misstänkta terrorister.

Men det var först efter ett ingripande av president Bush och en mycket upprörd debatt som lagen godkändes

Den demokratiske ledamoten av representanthuset från Texas, Shiela Jacksson Lee, rev sönder lagförslaget i talarstolen samtidigt som hon menade att kongressen var på väg att göra det samma med konstitutionen.

Seger för Bush
Men lagen röstade till slut igenom med röstsiffrorna 227 mot 183, efter att ett fyrtiotal demokratiska ledamöter röstat för förslaget.

Det är en stor seger för President George Bush som på fredagen uppmanade kongressledamöterna att inte gå hem förrän det fanns en lag för honom att skriva under. Fredagen skulle egentligen ha varit den sista arbetsdagen innan kongressens månadslånga sommaruppehåll.

Det handlar alltså om avlyssning av icke amerikanska misstänkta terrorister. De har så här långt alltid kunnat övervakas utan tillstånd från någon domstol.

Hinder borta
Men när de terrormisstänktas kommunikationer gått via eller till USA har en av de hemliga domstolar som reglerar sådana här ärenden sagt stopp eftersom man då riskerar att kränka amerikanska medborgares rättigheter.

Det hindret har nu tagits bort. Nu ligger beslutet hos den hårt kritiserade Justitieministern Alberto Gonzalez istället för hos domstolarna.

Gälla i ett halvår
Förespråkarna för lagändringen menar att den gamla lagen från 1978 inte tar hänsyn till dagens kommunikationssamhälle med internet och mobiltelefoner och att om det här lagförslaget inte hade gått igenom hade amerikanska underättelsetjänster hamnat i ett omöjligt underläge mot de terrorister som vill USA illa.

Den nya lagen kommer att gälla i ett halvår. Under tiden ska en ny lagstiftning arbetas fram.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista