Mexico: Våldsdrabbad delstat håller val

För ett år sen var Oaxaca, i södra Mexico, en stad paralyserad av ett folkligt uppror, som många trodde skulle spridas till övriga landet. Men på söndagen hålls val till delstatsparlamentet i Oaxaca - normalisering hoppas myndigheterna, men här hörs också varningar om nya uppror.

– Här finns en lockelse att ta till vapen.

För ett halvår sen varnade Sara Mendez, advokat och människorättsaktivist i Oaxaca, för att ett nytt uppror skulle bli betydligt våldsammare än det förra året. Och för bara några dagar sen exploderade en sprängladdning i ett varuhus i Oaxacas centrum.

Uppror
Det var en varning från gerillagruppen EPR, en liten grupp, utan inflytande, men med förmåga att genomföra punktvisa spektakulära väpnade aktioner, som sprängattentat.

Oron för ett år sen började som en lärarstrejk. Men när en fredlig demonstration brutalt slogs ner av polisen förvandlades strejken till ett uppror riktat mot Oaxacas maktfullkomlige guvernör, Ulises Ruiz. Under de fem månader som upproret pågick dödades över 50 människor.

Hela Mexico följde spänt vad som skulle hända. Och även om livet i Oaxaca så småningom återgick till någon slags normalitet så jäser fortfarande missnöjet.

Maktfullkomlig
Ulises Ruiz är lika maktfullkomlig som någonsin och ännu har ingen av dom ansvariga för de många dödsfallen ens ställts inför rätta och nu har lärarna på nytt gått ut i strejk.

Mycket talar för att ett nytt uppror kan vara på väg. Och gerillans sprängattentat häromdagen tyder på att Sara Mendes farhågor om ökat våld inte var obefogat.

Paradox
Inför valet har oppositionen uppmanat till att rösta mot guvernören, mot hans parti PRI och mot alla andra som stödjer honom.

Men trots det tyder det mesta på att det är Ulisis Ruiz och PRI som kommer att stå som segrare. En paradox, men fram för allt en bild av hur livskraftigt Mexicos gamla politiska system är.

Vill inte förlora jobbet
Och i Oaxaca är det många som röstar på Ulises Ruiz trots att de avskyr honom; helt enkelt därför att det är han som bestämmer om man ska få ha kvar sitt jobb eller inte.

Det är det som är själva kärnan i den klientilism som gjorde att PRI kunde sitta vid makten i Mexico i 70 år och som i delstater som Oaxaca inte ens folkliga uppror förmår bryta ner än så länge

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista