Rätt samhällsplanering viktig för framtidens trafik

I veckan infördes ju permanenta trängselskatter i Stockholm för att minska bilköerna i stan.

Även i de två andra växande storstadsregionerna, Malmö och Göteborg, hotar trängseln i trafiken att bli ett stort problem om några år.

Allt beror på hur man planerar bebyggelsen i städerna framöver, säger Jonas Eliasson, professor i transportsystemanalys på Kungliga Tekniska Högskolan:

– Eftersom det här är växande regioner, så kan man inte slå sig till ro och säga att ”nu har vi gjort det här, och det här” nu räcker det. Men om man har städer som växer i den här ganska snabba takten som alla de här tre regionerna gör så behöver man hela tiden fortsätta att bygga och fortsätta att göra åtgärder, både små och stora, säger han.

Storstadsregionerna Göteborg och Malmö växer just nu och det kan komma att skapa stora problem med trafikträngsel om 10-15 år, säger trafikforskaren Jonas Eliasson.

Utvecklingen beror nu helt på hur politiker och tjänstemän i städerna styr byggandet. Det gäller att se till att städerna inte växer för mycket utåt och att det inte skapas bostadsområden utanför de centrala delarna dit det bara går att ta sig med bil.

Jonas Eliasson tycker att det här är något som de ansvariga i kommunerna måste tänka på innan de ger tillstånd att bygga:

– De är som att uppfostra barn. Det syns på väldigt lång sikt. Man måste tålmodigt varje dag fatta rätta beslut. Och gör man fel, med barn kanske det finns mer hopp, men med städer är det nästa hopplösta att försöka rätta till det i efterhand, säger han.

De ansvariga politikerna i både Malmö och Göteborg säger att de är medvetna om vikten av att planera byggandet rätt.

– Vi har varit noga med att markutnyttjande och att inte satsa på repetition av villaområden i villaområden, säger Anders Rubin, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö.

Anders Rubin tror att det på sikt kan bli aktuellt med mer gemensam planering av bostadsbyggandet mellan kommunerna i en region. Som det är nu finns inget regelverk som ser till att kommunerna samarbetar när det gäller bostadsplanering.

Anneli Hulthén socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg säger att staden samarbetar mycket med kommunerna runtomkring när det gäller stadsplanering.

Men allra viktigast för att undvika stora trängselproblem i framtiden är att det satsas ordentligt på kollektivtrafik i alla tre storstadsregionerna och där måste staten skjuta till pengar, säger Anneli Hulthén:

– Det handlar i första hand om investeringar till kollektivtrafiken och det klarar inte kommunerna av att bära helt själva, säger hon.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista