Hård kritik mot att fler beläggs med terrormisstanke

Människorättsorganisationen Svenska Helsingforskommittén är kritisk till att allt fler utlänningar betraktas som säkerhetsrisker och hindras från att bosätta sig i Sverige.

Ordföranden i Svenska Röda korset Bengt Westerberg ser allvarligt på utvecklingen.

– Jag känner en stark oro för att man har sänkt tröskeln för vad man bedömer vara terrormisstänkta. Man ska ju komma ihåg att i regel handlar det här om personer som inte har begått några brott, utan där man misstänker att de kanske ska begå brott i framtiden.

– Det borde ställa särskilt höga beviskrav och jag är inte säker på att man alltid lever upp till det, säger Bengt Westerberg.

Går på Säpos linje
I fjol rekommenderade Säkerhetspolisen, Säpo att 65 personer skulle avvisas. I de flesta fall misstänktes kopplingar till terrorism, skriver Svenska Dagbladet. Motsvarande siffra år 2002 var 18 personer.

I de flesta fall går Migrationsverket och regeringen på Säpos linje och avvisar de personer som Säpo anser farliga.

Enligt Helsingforskommittén är bevis och beskyllningar ibland hemligstämplade och bristen på insyn innebär att Sverige bryter mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

Följer regelverk
Säpos informationsdirektör Anders Thornberg, säger till Ekot att man självklart följer gällande regelverk och sekretessbestämmelser.

Enligt Bengt Westerberg riskerar man att gå terroristernas ärenden om rättssäkerheten sätts ur spel.

– Terroristernas triumf är ifall man börjar ge avkall på de rättsäkerhetsregler som finns. Den internationella rätt som finns. Och jag tycker man är där nu, amerikanerna gör det i väldigt hög grad, Guantánamo är symbolen för detta och risken är att Sverige och andra länder följer efter.

– För vi säger at vi ska bekämpa terrorism då kan vi inte följa rättsregler och jag tycker det är en orimlig utgångspunkt. Vi kan inte bekämpa brottslighet genom att själva begå brott, säger Bengt Westerberg.

Kritik från Amnesty
Också Amnesty International ansluter sig till kritiken mot Sverige för att allt fler utlänningar klassas som säkerhetsrisker och avvisas. Tidigare har Röda Korset och Svenska Helsingforskommittén framfört kritik.

– Det är ju inte speciellt förvånande om man ser vad som har hänt i samhället i övrigt efter händelserna den 11 september 2001. Det är svårt för oss att anse något i övrigt, eftersom vi liksom de personer som är berörda inte heller får ta del av allt material och inte vet vad Säpo grundar sina antaganden på.

– Men det vi däremot vet, det är at det är en eventuell bedömning av en framtida risk att en person kanske ska begå en handling och det i sig är ju svårt att göra och på grund av det borde det verkligen vara omringat av så starka rättsäkerhetsaspekter som möjligt, säger Madelene Seidlitz, jurist på Amnesty.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista