Mjukare slogans i Kinas ettbarnspolitik

Kina ska lätta på propagandan för sin hårt kritiserade ettbarnspolitik. Hotfulla slogans om konsekvenserna för den som skaffar sig mer än ett barn, ska bytas ut.
– Ett barn räcker, säger Shao Chin, som liksom de flesta kineser, själv bara har ett barn , pålagorna för den som skaffar sig fler är tunga, förklarar hon.

Infördes 1979
Kinas ettbarnspolitik infördes 1979 av Deng Xiaoping med höga straffavgifter som följd, för den som bröt mot regeln. Kritiken från omvärlden har varit hård, framför allt mot landets alla tvångsarborter, där även kvinnor i långt framskridna graviditeter tvingats genomgå abort.

Men alla de hotfulla slagord som möter kineser på husväggar och affischer med texter som: ”föd upp fler grisar, inte barn”, ska nu mjukas upp och bytas ut.

Mjukare slogans
Familjeplaneringskommissionen har tagit fram en lista på 190 mjukare slogans att välja mellan, med formuleringar som: ”moder jord är för trött för att kunna försörja fler barn”.

Bitterheten över ettbarnspolitiken har varit stor i Kina, och det har till och med förekommit kravaller mot den hårda och effektiva politiken.

Pojkar värderas högre
Eftersom pojkar traditionellt värderats högre, misstänks också många flickebarn ha dödats i Kina. Diskrepansen mellan antalet pojkar och flickor i landet, är nämligen onormalt stor.

Med allt fokus på Kina inför olympiaden nästa år, lär kanske heller inte slogans som: ”en baby till innebär en grav till”, ge den bild av Kina, som landets ledare, vill ge omvärlden.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista