Bush möter Afghanistans president

På söndagen möts Afghanistans president Hamid Karzai och den amerikanska presidenten George Bush på Camp David utanför Washington.

På agendan för mötet som kommer att pågå under två dagar finns en mängd frågor men de riskerar att överskuggas av gisslankrisen i Afghanistan.

Karzai är under hård press
Från Sydkoreansk håll har man sagt att man hoppas att mötet mellan Karzai och Bush kommer att bryta dödläget i förhandlingarna om frigivningen av de 21 sydkoreanska missionärerna, som hålls som gisslan av talibanerna i Afghanistan.

Hamid Karzai är under hård press från Bush-administrationen. Karzai har försök få till en förhandlingslösning med kidnapparna, men amerikanerna har vägrat gå med på en sådan lösning utan istället förespråkat hårdare press och eventuellt en fritagning.

Och bedömare här i USA menar att Bush nu kommer att ställa hårdare krav på Karzai i kampen mot talibanerna.

20 000 amerikanska soldater
För trots att miljarder dollar plöjts ner i landet och med mer än 20 000 amerikanska soldater på plats, så har Talibanerna som nästan var besegrade i Afghanistan nu vuxit sig starka igen.

Kidnappningen av de sydkoreanska missionärerna är bara ett i raden av dåd som tas som intäkt för detta här i USA.

Amerikanska diplomater och bedömare har inför mötet här menat att Hamid Karzais regering måste öka närvaron utanför Huvudstaden Kabul och uppfylla de löften om nya skolor och vägar som man hittills svikit och att ta itu med den utbredda korruption som härskar, annars ligger vägen öppen för Talibanerna att växa sig ännu starkare i landet.

Patrik Holmström Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista