Ryssland tillverkar ny kärnvapenrobot

Som svar på det amerikanska missilförsvaret ska Ryssland börja producera en ny kärnvapenrobot för sina ubåtar. Det meddelade den ryska marinchefen i helgen. Men det kommer bli oerhört svårt för Ryssland att nå ikapp USA.

Redan tidigare har Ryssland sagt upp det viktiga avtalet om konventionell nedrustning i Europa i protest mot USA:s missilförsvarsplaner. Nu säger man alltså att man ska börja serieproducera en ny ubåtsrobot som ska kunna ta sig igenom USAs försvarssköld; missilen ska börja placeras ut nästa år.

Kapprustning
Beskedet kan ses som ett tecken på att det satts igång en kapprustning efter USA:s beslut att bygga upp missilförsvaret. Troligare är att en liknande missil ändå hade kommit att tas fram, militärutvecklingen är som en supertanker som är svår att stoppa eller svänga.

Den nya missilen som heter Bulava och som kan träffa mål 10 000 km bort har haft flera misslyckade testflygningar. Efter ett lyckat försök för drygt en månad sen har den ryska militärledningen nu beslutat att börja serietillverkning.

Tveksam hotbild
Den ryska kärnvapenstyrkan och framför allt den del som är placerad på ubåtar är i ett ömkligt tillstånd och det är i högsta grad tveksamt om även en uppgraderad ubåtsrobot kommer att innebära något hot mot USA.

Kvar i hamn
Ryssland har idag bara en femtedel så många kärnvapenbestyckade ubåtar som Sovjetunionen hade 1990. Och de nio som finns kvar ligger nästan hela tiden i hamn istället för att som de amerikanska vara ute och patrullera på världshaven.

Under alla omständigheter kan det ryska missilbeslutet ses som ett bevis för att kärnvapnen inte spelat ut sin roll, även om många velat glömma bort dem. Det betyder också att kärnvapenhotet består.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista