Placeringshjälp ger sämre avkastning

Allt fler finansiella bolag erbjuder hjälp med placering av premiepensionspengarna. Men för dem som betalar för att få hjälp blir avkastningen ofta sämre än för soffliggarna i sjunde AP-fondens premiesparfond, det visar en sammanställning som Ekot har gjort.

Den största placeringsaktören på marknaden är Monetar och alla deras fonder har gått sämre. Pelle Tornell är vd på Monetar.

– Det är en för kort tid att jämföra, man bör se det här över en cykel med både upp- och nedgång. Nu har det gått två och ett halvt år av uppgång, säger Pelle Tornell, vd på Monetar.

Sämre avkastning
Ekot har granskat Monetar Pensionsförvaltning och även Solidar Fondservice, de två marknadsledande förvaltarna, som tar betalt för att hjälpa premiepensionssparare att välja PPM-fonder.

På Solidars hemsida är bara avkastningen för i år publicerad och den visar att alla fem fondportföljerna har gått sämre än sjunde AP-fondens premiesparfond, alltså där de som inte väljer PPM-fonder får sina pengar placerade.

Solidars vd hävdar att tidigare har flera av fonderna presterat bättre. Monetar, som är allra störst på marknaden, har idag tre fondportföljer som kostar 575 kronor per år. Det motsvarar ungefär en procent i avgift av en genomsnittlig premiepensionssparares kapital.

Måste prestera bättre
Monetar måste alltså prestera en procent mer i avkastning per år än sjunde AP-fondens premiesparfond för att förvaltningskostnaden ska löna sig. Men under de första två och halvt åren har alla Monetars fonder gett en sämre avkastning än premiesparfonden.

Varför ska någon betala för Monetars förvaltning?

– För att få kontroll över sitt pensionskapital. Vår ambition är naturligtvis att ha en bättre avkastning än premiesparfonden men det är ingenting som vi kan garantera men det är klart det är ambitionen, säger Pelle Tornell.

Nöjd med tjänsten
Trots att alla Monetars fonder hittills har presterat sämre än premiesparfonden säger Pelle Tornell att han är nöjd.

– Jag är väldigt nöjd med den tjänst vi erbjuder, absolut. Sen vill man alltid att avkastningen ska vara bättre och jag tror att om vi tar det här över en längre period så är min förhoppning naturligtvis att den ska vara bättre en sjunde AP-fonden, säger han.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista