Hårt tryck på kvinnojourer

Trycket på kvinnojourer som är inriktade på hedersrelaterat våld är större än normalt under sommaren. De anställda på systerjouren Somaya i Stockholm har så mycket att göra att ingen av dem har kunnat ta semester.

– Vi kan se ett ökat tryck från maj månad, ett stort ökat tryck. Vi har många som söker vår hjälp under sommaren, unga tjejer som riskerar att bli bortgifta. Unga tjejer som har varit utsatta får någon form av förtryck under läsåret, men när skolan inte längre finns kvar blir det ett jättetryck på dem under sommaren och det är då de söker kontakt, säger Susanne som jobbar där. 

Skolavslutning
Benardita Nunez, ordförande för den rikstäckande kvinnojouren Terrafem håller med.

– Jag tror att det handlar om skolavslutning. Att många familjer reser till hemlandet och vissa tjejer är rädda för att de ska bli bortgifta. Under skoltiden kan tjejerna få hjälp av lärare och kurator och de finns inte under sommaren, säger hon.

Fullbelagt
Flera kvinnojourer som Ekot har talat med har fullt eller nästan fullt på sina skyddade boenden. Men det är också fler kvinnor än normalt som hör av sig för att få stöd och råd. Till kvinnojouren Somayas skyddade boende är det kö.

– Det är ett högt tryck för de tjejer som är utsatta för ett hedersrelaterat våld. Det är stor skillnad från förra året. Jag tror att det beror på att unga tjejer vet att de har rätt att söka hjälp och vart de ska söka hjälp, säger hon.

Sommarvikarier
Ett annat problem sommartid är att kommunernas socialtjänster inte fungerar likadant som annars, säger Susanne på Somaya.

– Unga tjejer söker hjälp och då är vi ofta länken. Vi försöker hjälpa dem vidare till den socialtjänst som de tillhör, och där sitter många vikarier som inte vågar ta de här besluten och det är ett stort problem, säger hon.

Benardita Nunez på Terrafem säger att kvinnojourerna får ta över en del av socialtjänstens jobb under semestertider.

– Socialtjänsten har mindre öppettid, så de kan inte få stöd från dem, säger hon.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista