Ovanligt många storbränder i lantbruk

Lantbruket har drabbats hårt av allvarliga bränder i år. Redan nu är antalet eldsvådor som orsakat stora ekonomiska skador fler än under hela 2006. Det kan slå kraftigt mot lantbrukarna i form av högre försäkringspremier.

Niklas Green i småländska Skaftarp är en av dem som fått uppleva hur allvarligt en brand påverkar arbetet och livet på gården.

– Det är förkolnat trä av stommen som ligger här. Nu ser man inte att det är något längre, det finns ingenting kvar som man kan använda. Jag var glad att jag hade klarat mig, eftersom huset ligger så nära, säger Niklas Green.

Branden på Niklas Greens lantbruk är en av 175 gårdsbränder i år där värden på mer än 200 000 kronor förstörts. Totalt rör det sig om belopp på 150 till 200 miljoner kronor som bokstavligen gått upp i rök. Redan nu har fjolårets notering på 170 storbränder passerats.

Svårt kartlägga orsaker
Ökningen kan delvis förklaras med torka och gräsbränder i maj, men nära hälften av eldsvådorna saknar en klar brandorsak. Björn Björkman, sekreterare på Lantbrukets Brandskyddskommitté berättar att det är svårt att kartlägga orsaken till den kraftiga ökningen eftersom bränderna inte alltid utreds helt.

– Polisen utreder bara så långt så att de kan utesluta att det är ett brott. Försäkringsbolagen å sin sida vill inte lägga alltför stora resurser, utan man bollar över kostnaderna på försäkringstagaren i längden, säger Björn Björkman.

Lantbrukets Brandskyddskommitté har satsat på en informationskampanj och vill med den förbättra brandskyddsarbetet. Om lantbrukarna går igenom sitt skydd, använder jordfelsbrytare och brandsläckare tror Björn Björkman att det ska ge resultat på sikt.

Problem med dagliga verksamheten 
I nuläget hotar inte enbart ökade försäkringspremier. De lantbrukare som har drabbats av en brand på gården kan också få problem med den dagliga verksamheten när utrustning, lokaler och djur saknas.

I de fall där branden inte kunnat förklaras, som för Niklas Green, saknas dessutom kunskapen om vad som gick snett och orsakat branden.

– Det är någonstans på övervåningen. Men orsaken har vi inte fått bekräftad och polisen säger att de nog inte kan säga det, säger Niklas Green.

Mikael Kulle, SR Jönköping
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista