Nya id-krav försvårar för utsatta kvinnor

Sedan årsskiftet kan bara nära släktingar intyga identiteten för en person som beställer id-kort. Det ställer till problem för kvinnor som har utsatts för hedersrelaterat våld och brutit med sin familj.

Nu vill Bernardita Nunez, som är ordförande för den rikstäckande kvinnojouren Terrafem, ha en snabb regeländring.

– Vi skulle vilja att man tog hänsyn till de kvinnor som utsätts för våld. Vi tycker inte att man gör det just nu, säger hon.

Skärpta regler
Vid årsskiftet skärpte Svensk kassaservice sina regler för att utfärda id-kort. Tidigare kunde vem som helst intyga att en person var den han eller hon utgav sig för att vara, men numera godkänns bara nära släktingar.

Det har inneburit problem för många, bland annat för personer som inte har svenskt medborgarskap och inte har nära släktingar i landet. Men även för unga kvinnor som har flytt från sin familj efter att ha utsatts för hedersrelaterat våld.

– Utan id-kort kan du inte gå till banken och du kan inte öppna ett konto, säger Bernardita Nunez.

Sjukvård och boende
Förutom svårigheten att exempelvis uträtta bankärenden är det även krångligare att få sjukvård och hyra lägenhet. För att hitta en lösning på problemet utreder regeringen nu om det finns ett sätt för personer som inte kan styrka sin identitet genom intyg från nära släktingar att ändå skaffa sig id-kort. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet.

Men Bernardita Nunez tycker att det måste till en snabb regeländring för de kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld.

– Vi är helt överens om att saken ska utredas men när det är akut måste man kunna göra undantag, säger Bernardita Nunez.

Ändring nästa vår
Christer Hallerby, som är statssekreterare på integrations- och jämställdhetsdepartementet, säger att det troligen inte blir någon regeländring förrän nästa vår.

– Vi måste lösa det här snabbt för det handlar inte bara om den här gruppen utan det handlar om asylsökande och väldigt många andra grupper som är i behov av id-handlingar. Men samtidigt är det inte en okomplicerad fråga för när man utfärdar id-handlingar måste man också kunna styrka identiteten.

– Vilka krav ska man ha på detta? Hur ska detta ske? Så därför måste vi ha ett ordentligt beslutsunderlag, säger Christer Hallerby.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista