Kristna Broderskap öppnar för muslimer

Socialdemokraternas kristna förbund Broderskaparna öppnar nu för muslimer att gå med i förbundet. Beslutet fattades på Broderskaps kongress under helgen.

– När Broderskapsrörelsen bildades på 1920-talet var Sverige ett väldigt homgent samhälle. Vi hade ingen invandring alls mellan 1850 och 1950, säger ordförande Peter Weiderud.

– Nu ser Sverige ut som världen i övrigt, och det finns troende människor bland muslimer som tänker socialdemokratiskt och är aktiva socialdemokrater och vill vara med. Då måste vi se till att vi kan ta emot dem.

Livlig debatt
Inför kongressen hade förbundsledningen föreslagit att också muslimer ska kunna organisera sig inom Broderskap. Efter en livligt debatt och visst kompromissande blev det till slut ett enhälligt beslut. Broderskaparna nu bildar att bilda ett särskilt nätverk för människor med annan tro.

Peter Weiderud säger att det är viktigt att fånga upp de muslimer som står socialdemokratin nära, och visa på att det är politiska skillnader som är det avgörande, och inte religiösa.

Tiden mogen
Under de senaste åren har frågan varit uppe till diskussion vid flera olika tillfällen, men inte förrän nu har alltså förbundet bestämt sig.

– Vi hade nog kunnat ta det här beslutet några år tidigare, men vi har nått det mogna ögonblicket nu, det är nog så enkelt, säger Peter Weiderud.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista