Vitryssland ber Chavez om pengar

Venezuela har med sina oljeinkomster på senare tid blivit räddningen för många länder med finansiella problem. Nu har också Vitryssland bett om hjälp.

För att undvika att den ryska energijätten Gazprom stryper leveranserna av gas har Vitrysslands president Alexander Lukasjenko bett Hugo Chavez om hjälp för att kunna betala gamla räkningar på drygt tre miljarder kronor.

Den venezuleanske presidenten har blivit känd för att inte snåla när det gäller att bistå allierade.

Argentinska värdepapper
Enligt ett nytt avtal med sin argentinske kollega Nestor Kírchner till exempel, så förbinder Chavez sig att köpa ytterligare sju miljarder kronor i argentinska statsobligationer.

Därmed har Chavez på kort tid köpt argentinska skuldpapper för över 30 miljarder kronor.

Det är inte så konstigt att Kirchner häromdagen bad argentinarna att visa den venezuleanske presidenten tillbörlig tacksamhet när han kommer på besök till Buenos Aires.

Bolivia och Ecuador
Under den här veckan kommer Chavez dessutom att skriva liknande avtal med Evo Morales i Bolivia och Rafael Correa i Ecuador.

Det rör sig om mindre summor, men betydelsen är densamma.

I väntan på att projektet att starta en ny regional bank, Banco del Sur, ska bli verklighet, så tycks Hugo Chavez själv allt mer spela rollen av bank.

Kunderna är tacksamma, men i Venezuela finns ett växande missnöje. Varför inte investerar här där behoven är minst lika stora, undrar många.

Avgick i protest
Här finns också de som är oroliga för att fonderna helt enkelt inte ska räcka till och att Venezuela, trots höga oljepriser, inte ska klara av att uppfylla alla de förpliktelser, som Hugo Chavez har ingått.

Generalen Raul Baduel, en av Chavez lojalaste medarbetare, gjorde sig till talesman för den oron när han nyligen avgick som arméchef.

– Innan vi kan fördela rikedom så måste vi skapa den. Man kan inte fördela något som inte existerar, sa general Baduel då.

Det var förmanande ord som orsakat nervositet också bland många av Hugo Chavez anhängare.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista