Få nätbedrägerier leder till åtal

Anmälningar om bedrägerier på internet blir allt fler, men endast en procent ledde till åtal förra året. Dessutom finns det många bedrägerier som aldrig anmäls, tror polisen. Sandra Henningsson blev blåst när hon skulle köpa Roskildebiljetter på Blocket.

- Vi köpte biljetter till Roskildefestivalen på internet och hade lite mejlkontakt med killen som sålde dem, berättar Sandra.

I e-postkonversationen skrev säljaren att Sandra skulle betala 1900 kronor för två biljetter, inklusive frakt. Hon satte in pengarna på kontot, men inga biljetter kom.

Många är godtrogna
Robert Loeffel är informationschef vid polisen i Kronobergs län, och han säger att det här är ett typiskt exempel på hur det kan gå till vid bedrägerier över internet.

- Folk är alldeles för godtrogna. Man betalar för något utan att egentligen veta vad man betalar för, man betalar egentligen inte för någonting. Man sätter in pengar på mottagarens konto, och självklart kommer ingen vara sedan. För det finns ingen vara, säger han.

- Jag kände att han verkade väldigt ärlig i mejlen som vi skickade till varandra, och jag hade fått alla hans personuppgifter, berättar Sandra.

Personuppgifter ofta fejkade
Men uppgifterna om personen behöver inte vara äkta, till exempel telefonnumret.

- Mobilnumret har bedragaren registrerat med ett fejkat namn och fejkad adress. De som är sofistikerade tjänar mycket pengar och lägger ner mycket tid på det här. Det är ofantliga summor som strömmar igenom bedragarnas bankkonton, säger Robert Loeffel.

Anmälningarna ökar
Sandra Henningsson är långt ifrån ensam av att drabbas. Hittills i år har ungefär 2800 bedrägerier över internet polisanmälts. Dessutom har ytterliggare cirka 6300 övriga datorbedrägerier anmälts. Men det är få fall av bedrägeri med hjälp av internet som leder till åtal - i fjol var det bara en procent.

- Det är svårutredda brott som tar stora resurser i anspråk, säger Robert Loeffel vid polisen i Kronobergs län.

Även om det inte finns någon statistik från tidigare år att jämföra med, så kan man genom att titta på andra siffror konstatera att anmälningarna om bedrägeri via internet ökar stadigt. Den tolkningen gör Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisens it-brottssektion.

- Vi har fler internettjänster och fler användare på internet, och därmed dras också kriminalitet till Internet, säger han.

Mörkertalet kan vara stort
Anders Ahlqvist tror att det begås många fler brott av detta slag än vad som anmäls.

- Det kan handla om illegala droger, om piratkopierade dekoderkort till satellitmottagare, sexuella tjänster och liknande. Det kanske inte är så roligt som målsägare att gå till polisen med en sådan sak, och det spelar bedragarna på, säger han.

För att inte bli blåst på pengarna rekommenderar Robert Loeffel vid Kronobergspolisen att man aldrig ska betala in pengar i förskott direkt in på ett bankkonto, och att de säkra betalningsmetoder som finns på sajterna ska användas.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista