SVT bryter samarbete kring Arn-film

Sveriges Television avbryter samarbetet med Svensk Filmindustri kring det påkostade filmprojektet om Jan Guillous korsriddare Arn.

Enligt programbeställare Gunnar Carlsson, SVT Drama är beslutet en följd av att SVT inte har får det, vad man kallar unika material, som SVT skulle få enligt kontraktet.

– Vi hade kommit överens om att vi förutom de två långfilmerna skulle få en tv-serie med mycket nytt material, som inte finns i filmerna: fördjupningar, nya scener, nya linjer och så vidare, säger Gunnar Carlsson.

– Det kommer man inte kunna leverera, utan det material som finns är det som finns i de två långfilmerna.

210 miljoner kronor
Filmprojektet om korsriddaren Arn är det största skandinaviska filmprojektet hittills med en inspelningskostnad på 210 miljoner kronor.

Inspelningarna började i Marocko, fortsatte sedan i Västsverige och avslutades nu i somras i Skottland. Resultatet ska bli två biofilmer och en tvserie. Första filmen är tänkt att ha premiär i december i år. 

SVT gick in i filmprojektet som en av flera samproducenter, men hur mycket pengar Sveriges Television skulle stå för, vill Gunnar Carlsson på SVT Drama inte berätta av sekretesskäl. 

Bland de andra finansiärerna finns flera andra nordiska tv-bolag, en tysk filmproducent och åtta kommuner i Västergötland.

Håller inte kvalitén
SVT hoppar alltså nu av med argumentet att de inte får det material som de lovats enligt kontraktet. Dessutom tycker Gunnar Carlsson på SVT Drama att det filmade materialet inte håller den kvalité som han förväntat sig.

Svensk Filmindustri vill i nuläget inte kommentera Sveriges Televisions avhopp men säger att de är nöjda med projektet hittills.

– Vi är jättenöjda med materialet och tidplaner har hållits och så vidare. Det är ett gigantiskt projekt och vi är väldigt nöjda med hela inspelningen, säger Helena Stenberg informationsansvarig på SF film.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Anna Nyberg, SR Skaraborg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista