Enade Darfurledare ger hopp om fred

På måndagen lyckades åtta rebelledare från konfliktdrabbade Darfur i Sudan enas i viktiga frågor inför framtida fredsförhandlingar med Sudans regering. Efter tre dagars förhandlingar kunde de äntligen enas kring en gemensam plattform.

Dagens besked från mötet i Arusha där åtta rebelledare från Darfur lyckades enas i viktiga frågor är ett betydelsefullt steg mot en fredlig lösning i Darfur.

Det är också en diplomatisk framgång för FN-medlaren Jan Eliasson och hans kollega Salim Ahmed Salim från Afrikanska unionen.

Säkerhet och humanitära insatser
I plattformen har rebelledarna kommit överens om frågor som rör maktdelning, säkerhetsarrangemang och humanitära insatser. Men ännu är det oklart hur deras förhandlingsdelegation ser ut.

– Nyckeln blir vilka de kommer att sända till fredsförhandlingarna för att representera dem, säger Hannah Stogdon från International Crisis Group.

– Om de kan komma överens om en officiell delegation är det ett gott tecken, säger hon.

Förhandlingar med Sudans regering beräknas kunna inledas tidigast om två månader. Rebellrörelserna har också lovat att underlätta för humanitär hjälp till den hårt drabbade civilbefolkningen i Darfur, där omkring 200 000 människor har dött under de senaste fem åren av strider.

Inga kompromisser
En talesman för en av rebellrörelserna, Justice and Equality Movement, sa att de lyckades komma överens om generella ståndpunkter, men att inga kompromisser gentemot regeringen i Sudan är aktuella.

– Vi har ännu inte gett upp kampen mot Sudans regering, som vägrar att erkänna vårt folks rättigheter, sa Ahmed Hussein Adam efter förhandlingarna.

Men resultatet av mötet är en viktig etapp för en fredlig lösning för Darfur. I förra veckan beslutade FN att sända en rekordstor fredsstyrka till Darfur, men om det inte finns ett fredsavtal innan dess kan uppdraget bli svårt.

Eliasson och Salim Salim kommer nu fortsätta till Khartum för att samtala med regeringen där om mötet i Arusha.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista