Toppmöte om palestinakonflikten avslutat

Under efterdmiddagen på måndagen avslutades toppmötet mellan Israels premiärminister Ehud Olmert och palestiniernas president Mahmoud Abbas i staden Jeriko. Det var första gången på sju år som en hög israelisk ledare deltagit i ett toppmöte på Västbanken.

Inför mötet sa båda ledarna att de är beredda att diskutera frågan om en framtida palestinsk stat. Men bland palestinierna var förhoppningarna små. 

– Noll, jag har noll förväntningar, säger Samya Abu Alqam  i östra Jerusalem.

– President Mahmoud Abbas är som en tjänare, en tjänare till Israel och USA, fortsätter hon.

Inga nyckelfrågor diskuterades
Inför mötet har palestinierna krävt förhandlingar om nyckelfrågorna för skapandet av en palestinsk stat. Det handlar om gränser, de palestinska flyktingarna, bosättningar på Västbanken och Jerusalems status. Men på måndagen diskuterades inga sådana detaljer, enligt en talesman för Israels regering.  

Under mötet bad palestiniernas president Abbas att Israel ska frige fler palestinska fångar, och ta bort vägspärrar från Västbanken.  

En svårighet i förhandlingarna är den djupa splittringen bland palestinierna, efter de interna striderna tidigare i somras, som slutade med att Hamas tog makten i Gaza och Fatah styr Västbanken.

Ismail Haniyeh, som var premiärminister i den Hamas-ledda regeringen som avsattes i mitten på juni, kallade dagens möte för ett PR-trick som inte kommer ge palestinierna någonting.  

Blir inga resultat
Ingen hade heller väntat sig några stora resultat av dagens möte. På gatan i Jerusalem, suckar Omar, som inte vill säga sitt efternamn, och meddelar att det spelar ingen roll om det är det första eller hundrade mötet, det kommer inte bli några resultat.

– Jag vill ha en palestinsk stat, men det här leder ingenstans. President Mahmoud Abbas är inte tillräckligt stark, säger han.

– För mig är det här bara som en drog för den palestinska myndigheten att fortsätta förhandlingar, utan hopp, och det är slöseri med tid, säger han. 

Katja Magnusson, Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista